Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині триває ліквідація наслідків техногенної аварії


За повідомленням прес-служби МНС, всі цистерни з фосфором підняли і завантажили на залізничні платформи. Сьогодні у супроводі пожежних поїздів їх планують відправити за межі України. Потяг із жовтим фосфором рухатиметься заздалегідь розробленим маршрутом, каже генеральний директор «Укрзалізниці» Володимир Козак: «Маршрут розроблений з таким розрахунком, щоб обійти усі великі міста України, зокрема й Київ. Цей потяг ітиме на особливих умовах, у супроводі пожежного потягу. Маршрут потягу буде перевірений». На місці аварії рятувальники зібрали близько 900 кілограмів кристалізованого фосфору.


За повідомленням прес-служби МНС, всі цистерни з фосфором підняли і завантажили на залізничні платформи.

Проводять роботи з рекультивації забрудненої фосфором території. На місці аварії рятувальники зібрали близько 900 кілограмів кристалізованого фосфору.

Причиною техногенної аварії на Львівщині є поганий стан залiзничних шляхів, вважає керівник головної служби регіональної політики Секретарiату Президента Семен Кроль.

Він зауважив, що навіть якщо цистерни з фосфором були перевантажені з вини казахської сторони, то Україна не повинна була допускати такий потяг на свою територію.

Семен Кроль п''ять рокiв у Мiнтрансi вiдповiдав за безпеку транспорту.

Водночас представник казахської компанії-відправника відкинув учора звинувачення в технічній несправності цистерн при перевезенні фосфору Україною.

У вівторок один із керівників казахстанської компанії «Казфосфат» Кайрат Шотбаков заявив: «Ми не визнаємо і не приймаємо звинувачень із боку України в технічній несправності цистерн. Вантаж – жовтий фосфор – перевозився в таких цистернах, які визнані технічно справними».

При цьому представник казахстанської компанії визнав, що термін експлуатації цистерн закінчився у 2002 році. Але, за його словами, на всі цистерни є офіційний дозвіл на продовження терміну експлуатації.

Раніше Міністерство транспорту України заявило, що казахська сторона допустила порушення при перевезенні фосфору територією України.

Зокрема, частина цистерн була перевантажена, а в частині не відповідав нормі рівень води, яка використовується для безпечного транспортування фосфору.

Потяг із жовтим фосфором рухатиметься заздалегідь розробленим маршрутом, каже генеральний директор «Укрзалізниці» Володимир Козак: «Маршрут розроблений з таким розрахунком, щоб обійти усі великі міста України, зокрема й Київ. Цей потяг ітиме на особливих умовах, у супроводі пожежного потягу. Маршрут потягу буде перевірений».

Мешканці забруднених сіл вимагають незалежної експертизи повітря, ґрунту і води на їхній території.

Головний санітарний лікар України Сергій Бережнов в інтерв’ю Радіо Свобода запевняв, що в лікарнях всюди, де це необхідно, медикаментів вистачає, і в тому проблеми немає.

У понеділок Міністерство охорони здоров’я закликало засоби інформації не нагнітати обстановку навколо наслідків аварії потяга з фосфором.

За повідомленням прес-служби міністерства, складний період після аварії минув.

За результатами досліджень лікарів обласної санітарно-гігієнічної лабораторії, хімікати нині не викликають загрози життю населення.

Також у вівторок усіх 55 ліквідаторів виписали з військового шпиталю.

Тиждень тому, минулого понеділка, в Буському районі Львівської області зійшли з рейок 15 цистерн із жовтим фосфором, які йшли транзитом через Україну з Казахстану до Польщі.

Шість із них спалахнули.

В зоні ураження опинилися 14 населених пунктів, у яких живе 11 тисяч людей.

Матеріали до теми:

• Жовтий фосфор поїде на історичну батьківщину? • Тиждень після техногенної аварії • На Львівщині тривають роботи з ліквідації «фосфорної» аварії • Четверта доба боротьби із наслідками техногенної аварії на Львівщині
• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб
• Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти
• Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині?
• Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом
• Людський аспект техногенної аварії на Львівщині
• Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині
• Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір)
• Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним
• Як слід транспортувати небезпечні речовини?
• Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG