Доступність посилання

ТОП новини

Директор Європейського інституту міжнародних відносин: «Вибори можуть дати Україні кращий шанс на кандидатство у ЄС»


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Вересневі вибори в Україні мають велике значення для її подальших відносин з Євросоюзом, вибори стануть політичним тестом, витримавши який, Київ отримає кращі шанси вести переговори з Євросоюзом щодо Угоди про асоціацію і щодо майбутнього членства. Таку думку висловив директор Європейського інституту міжнародних відносин Ірнеріо Семінаторе. В інтерв’ю Радіо Свобода він поділився думками, як можуть розвиватися відносини ЄС і України після виборів 30 вересня.

Ірнеріо Семінаторе
(Institut Tchobanian)
- Питання полягатиме в тому, чи підтвердить нова більшість у парламенті наміри щодо майбутнього, чи буде продовження політики і чи настане політична стабільність. Все це дозволить у цьому новому періоді, на якій Європа і Євросоюз дивитимуться більш позитивно, вести Брюсселю у кращих умовах переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію, яка згодом відкриє переговори про членство в ЄС у близькому майбутньому, але все-таки не в найближчому. Остання хвиля розширення стосувалася країн Східної Європи, це був свого роду моральний борг перед ними через довгий розділ Європи на дві сфери впливу. Після цієї хвилі Євросоюз найбільш зайнятий тим, щоб зміцнити свої інституції.

Р.С. Тобто, потенційний вступ Києва до Євросоюзу залежить не в першу чергу від того, наскільки сам ЄС здатний змінитися?

- Стосовно України. Слід сказати, що всі минулі раунди розширення завжди супроводжувалися зміцненням інституцій. А цього разу було навпаки, тобто зміни в інституціях відбудуться 2008-2009 року вже після хвилі розширення за рахунок країн Східної Європи. У наступні два роки буде розглядатися, чи дозволить політична монолітність європейських країн відкрити більш позитивну сторінку щодо України, щодо її пропозиції розпочати довгий процес, який зробить її майбутнім кандидатом у члени Євросоюзу. Може раптом виникнути й інша перешкода, яка, втім, уже існує – це політичні зміни в Польщі, яка є найкращим захисником інтересів України. До Польщі не будуть прислухатися, якщо вона й надалі дотримуватиметься нинішньої політики братів Качинських. Вони, на думку деяких експертів, вже становлять труднощі при веденні справ у Євросоюзі. Тож перед тим, як відкривати переговори з Україною, яка історично пов’язана з польською політикою, необхідно, щоб європейці добре сприймали ідеї політичного керівництва Польщі.

Р.С. Пане Семінаторе, які ще перепони існують на шляху Києва до Європи?

- Є багато умов, від яких залежить, чи стане Україна майбутнім кандидатом для розширення Євросоюзу. Це залежить від того, якими будуть результати виборів у вересні цього року, від того, чи стабілізується політична ситуація, на що потрібен час. Це залежить від того, як розвиватимуться відносини України і Євросоюзу. Майбутнє кандидатство України в ЄС залежить і від внутрішніх подій у Євросоюзі, і від змін у політиці Польщі. Тож маємо стільки негативних факторів, перед тим як відкриється позитивна політична перспектива стосовно України.

Матеріали до теми:

• Євродепутат готує доповідь про економічні відносини України та ЄС • Євросоюз сподівається на демократичні вибори в Україні • Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС • Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами» • “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу»
XS
SM
MD
LG