Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС


Наталія Вікуліна Страсбург-Брюссель, 12 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – За резолюцію, яка надає Україні перспективу стати в майбутньому членом Євросоюзу, проголосувала в четвер переважна більшість депутатів Європарламенту. Водночас євродепутати наголошували, що Україна повинна проводити реформи, боротися з корупцією, підвищувати політичну культуру. Резолюція Європарламенту щодо України має тільки рекомендаційний характер.

Міхал Камінський
Ми, європарламентарі, хочемо, щоб Україна увійшла до Євросоюзу, заявив при представленні доповіді її автор Міхал Камінський, євродепутат від Польщі.

Міхал Камінський: «Варто відправити позитивний сигнал українському суспільству, щоб той сигнал показав, що Євросоюз реалістично оцінює: членство України в ЄС не є близькою перспективою, не є перспективою, про яку можна говорити, як про щось реальне в найближчі кілька років. Однак варто повідомити українському суспільству: ми в Європарламенті не хочемо зачиняти двері перед українцями».

Майже всі промовці підтримали надання Києву перспективи стати членом Євросоюзу в майбутньому. При цьому євродепутати наголошували, що Україна має сама докласти значних зусиль і провести реформи, досягти політичної стабільності, що Україна повинна краще боротися з корупцією, створювати сприятливий клімат для інвестицій та наближувати законодавство до європейських стандартів.

Критиків України було небагато

Знайшлися в сесійному залі Європарламенту і критики України, які висловилися проти надання цій країні перспективи членства в Євросоюзі. Так, німецький депутат Міхаель Галер заявив, що якщо Київ хоче вступити до ЄС, то повинен спочатку створити політичну культуру, сумісну з європейською. Інший депутат від Німеччини, колишній голова Комітету Європарламенту у закордонних справах Ельмар Брок вважає, що Євросоюз повинен допомагати Україні підтримувати демократію і свободу, але українські політичні еліти повинні припинити ігри, які мають стосунок тільки до честолюбства.

Ельмар Брок: «Пані і панове, я думаю, що ми маємо обов’язок, і цей обов’язок ми повинні виконувати. При цьому ми повинні давати не хибні, а реалістичні обіцянки, щоб наші висловлювання були також правдоподібними».

Україну потрібно якомога більше наближати до ЄС

Янез Поточнік
(official site)
Присутній на дебатах Комісар ЄС з науки і досліджень Янез Поточнік представив позицію Єврокомісії щодо України такими словами: «Наша мета на переговорах з Україною – наблизити її до Євросоюзу якомога ближче, у якомога більшій кількості галузей. Ми не вирішуємо наперед будь-який можливий у майбутньому розвиток у відносинах між Євросоюзом та Україною».

Марек Сівець
А віце-президент Європарламенту, євродепутат від Польщі Марек Сівець зауважив, що вислів Єврокомісії «якомога ближче» може означати і те, що Україна вступить до Євросоюзу. Він закликав не боятися цього. Інший польський європарламентарт Єжи Бузек заявив, що якщо не надати Києву перспективи стати у далекому майбутньому членом ЄС, тоді Євросоюз втратить можливість побачити стабілізацію в Україні.

І вже керівник Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною, румунський євродепутат Адріан Северин нагадав, що Євросоюз повинен чітко вказати: поступ на шляху до членства у ЄС залежить від внутрішнього поступу в Україні.

Матеріали до теми:

• Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами» • “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом
XS
SM
MD
LG