Доступність посилання

ТОП новини

Що чекає владу в Пакистані після штурму Червоної мечеті?


Василь Зілгалов Прага, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У середу пакистанські війська завершили штурм комплексу Червоної мечеті в Ісламабаді, де ще залишалися ісламські бойовики. Зранку бої точилися переважно в підвальних приміщеннях комплексу. За інформацією зі столиці Пакистану, під час штурму вбиті понад 60 осіб, серед загиблих і частина заручників. Вже у середу в Пакистані лунало багато голосів невдоволення вбивством мулли Абдул Рашіда Газі.

Підтвердивши загибель командира терористів Абдул Рашіда Газі, командувач штурмом Червоної мечеті генерал Аршад водночас визнав, що загинули й кілька заручників, яких бойовики використовували як живі щити.

Абдул Рашіда Газі сказав Радіо Свобода: «Поміж тими, хто оборонявся у комплексі, були жінки й діти. Ще у вівторок 27 жінок та дітей були визволені із мечеті. Чимало заручників були вбиті у підвалах під час очищення цих підвалів від бойовиків і так само загинув мулла Газі, який прикривався заручниками».

Чимало родичів студентів медресе, що входить у комплекс Червоної мечеті, цілу ніч, упродовж якої тривав штурм, чекали повернення своїх рідних.

Одна з тих, хто ночував поблизу Червоної мечеті, Бегум Халіда, тітка дівчинки, доля якої невідома, зазначила: «Ми почули про смерть Газі, ми в розпачі. Газі був замордований, і наша віра пережила втрату. Зникнення нашої дитини нас так не засмутило, як втрата Газі».

Консервативна опозиція критикує дії влади

Один із консервативних представників опозиції, депутат парламенту Самі-аль-Гек розкритикував дії уряду в коментарі для Радіо Свобода: «Вони не повинні були руйнувати медресе в Червоній мечеті, бо це не єдина медресе, і намагання її закрити нічого не вирішує. Ми маємо понад 100 тисяч медресе в Пакистані. І не можна уособлювати з муллою Газі всю релігійну спільноту країни. Уряд Пакистану руйнацією цієї медресе завдав шкоди своєму іміджу». Одні експерти вважають, що штурм Червоної мечеті налякає багатьох батьків, які посилали своїх дітей до медресе, і це зменшить хвилю радикалізму в Пакистані. Інші ж, навпаки, переконані, що президент Мушарраф має бути готовий до зворотної реакції, бо його намагання підкорити одну з найрадикальніших медресе в країні викличе хвилю невдоволення у багатьох колах пакистанського суспільства.

Матеріали до теми:

• Що світить пакистанському президентові? • Штурм Червоної мечеті в Пакистані може спричинити активізацію радикалів, вважає експерт
XS
SM
MD
LG