Доступність посилання

ТОП новини

Не визнаючи вибори, які пройшли за стандартами, грузинська опозиція сама себе заганяє в глухий кут – вважає експерт


Кирило Булкін Київ, 8 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Поділитися своїми оцінками президентських виборів у Грузії, а також прогнозами стосовно наступних можливих дій Міхеїла Саакашвілі Радіо Свобода попросило заступника директора Центру близькосхідних досліджень Сергія Данилова.

Мітинг опозиції у центрі Тбілісі, 8 січня 2007 р.
(InterPressNews)
Р.С.: Наскільки можна вважати вибори в Грузії демократичними?

С.Д.: Я вважаю, що вибори в Грузії пройшли демократично, відповідно до стандартів, прийнятих в ОБСЄ, про що ця впливова організація і заявила недвозначно у своєму звіті стосовно виборчого процесу і проведення самих виборів у Грузії.

Р.С.: Що стосується грузинської опозиції, яка не визнає результатів цих виборів, наскільки це може зашкодити спокою в країні а, можливо, й іміджу Грузії?

С.Д.: Це не вельми приємний факт, але в даному випадку опозиція буде грати проти себе, оскільки і Європа, і Сполучені Штати, західні партнери Грузії, бачать, що вибори пройшли на належному рівні, і порушення, якщо й були, то вони несуттєво вплинули на результат волевиявлення. Отже, не визнаючи вибори, які пройшли за стандартами, опозиція сама себе заганяє в глухий кут.

Р.С.: Тобто, їм варто було б визнати результати і далі вести боротьбу, як опозиційним політичним силам?

С.Д.: Так. Як і передбачали всі експерти, зокрема і нашого Центру. Він переміг, оскільки він реально має значний кредит народної довіри, який, хоча і зменшився з попередніх виборів, але є достатнім для того, щоб чесно і прозоро виграти вибори.

Р.С.: Які прогнози стосовно розвитку подій? Що нинішнє, уже післявиборче загострення може означати і до чого привести?

С.Д.: Як на мене, то ситуація гірша саме для опозиції, оскільки, отримавши підтримку виборців, громадян Грузії, Саакашвілі вибив у них козирі, і зараз виступати з радикальними гаслами, такими, як були на третій, четвертий день протестів – «Міша, йди геть!..» – «Ну, я пішов на вибори, я отримав народний мандат довіри!» І тепер одне з головних гасел, власне, те, чого вони добивалися, є повністю поза легітимним полем. Він тепер легітимний президент знову, і їхні претензії мають бути співвіднесені з цими новими реаліями.

Р.С.: А яких дій можна чекати від самого президента Саакашвілі в цій ситуації? Чи буде він тепер тримати жорсткішу лінію, вигравши вибори?

С.Д.: Ні, я не думаю, що в його інтересах зараз демонструвати жорсткість стосовно опозиції. Навпаки, я очікую того, що він буде шукати контактів, навіть запрошувати когось із них до нового уряду. Ну і взагалі, можливо, ми побачимо в чомусь нового Саакашвілі, відмінного від того образу, який був у перший президентський термін. Хоча зовнішньополітичні пріоритети не зміняться і вступ в НАТО залишається головним пріоритетом, але я думаю, що він буде шукати шляхи для нових форматів стосунків з Російською Федерацією зокрема.

Матеріали до теми:

• Президентом Грузії знову стає Міхеїл Саакашвілі • «Вибори в Грузії були хорошим кроком у напрямку до демократії», – наголошує західна дослідниця • «Вибори в Грузії передбачувані – Саакашвілі має підтримку 61% виборців». (Інтерв’ю з Президентом Центру близькосхідних досліджень Олександром Богомоловим) • Міхеїл Саакашвілі: президент з добрими намірами, але з поганим втіленням цих намірів • За посаду Президента Грузії змагатимуться сім кандидатів • Ніно Бурджанадзе: Грузія все це переживе
XS
SM
MD
LG