Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Україна хоче отримати статус «асоційованого члена» Євросоюзу


Президент сподівається, що цей статус Україна отримає вже на вересневому саміті Україна – ЄС. У Європейському Союзі «асоційованого членства» не існує. Нині Євросоюз укладає з іншими державами угоди про асоціацію, які самі по собі не передбачають жодного членства. Із країнами Середземномор’я, Близького Сходу і колишнього СРСР, що їх ЄС не планує приймати до свого складу ніколи або найближчим часом, Брюссель укладає такі угоди за програмою Європейської політики сусідства. До цієї групи належить і Україна.

Про це Президент заявив у своєму виступі на міжнародному форумі «Європа – Україна», що відкрився сьогодні у Києві.

За його словами, у новій поглибленій угоді з ЄС Україна хотіла б бачити дві базові речі – політичну асоціацію і економічну інтеграцію.

Президент сподівається, що цей статус Україна отримає вже на вересневому саміті Україна – ЄС.

«Нас найбільше влаштовує статус асоційованого члена. Декілька тижнів назад Україна спільно з Францією висунула таку ідею. Сьогодні ця ідея розповсюджена серед країн – учасниць Євросоюзу, вивчається на експертному і на політичному рівні. І я сподіваюсь, що до вересневого саміту „Україна – ЄС“ ми знайдемо те змістовне формулювання в компоненті політичному, яке буде відповідати даним українським прагненням», – заявив Ющенко.

Водночас, за словами заступника голови Секретаріату Президента Олександра Чалого, роботу над положенням угоди про асоцiйоване членство фактично завершили, і протягом найближчих 10–15 днів цей документ поширять серед усіх членів ЄС.

У Європейському Союзі «асоційованого членства» не існує. Такий статус колись мала Туреччина ще за часів попередника ЄС, Європейської економічної спільноти.

Нині Євросоюз укладає з іншими державами угоди про асоціацію, які самі по собі не передбачають жодного членства.

Із країнами Балкан ЄС укладає Угоди про стабілізацію й асоціацію, які мають на меті з часом привести балканські держави до вступу до ЄС.

Із країнами Середземномор’я, Близького Сходу і колишнього СРСР, що їх ЄС не планує приймати до свого складу ніколи або найближчим часом, Брюссель укладає такі угоди за програмою Європейської політики сусідства. До цієї групи належить і Україна.

Ці угоди передбачають можливість поширення на ці країни «чотирьох свобод» – свободи пересування товарів, капіталів, послуг і людей, – а в деяких випадках і створення зони вільної торгівлі. Саме таку угоду ЄС пропонував Україні.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко: Україна успішно складає уроки демократії, без чого неможлива її європейська інтеграція • Форум «Європа – Україна»: одне з головних питань – енергетична безпека європейського континенту • У Києві стартує форум «Україна – Європа»
XS
SM
MD
LG