Доступність посилання

ТОП новини

Від слів до діла. «Газпром» скоротив газові поставки


Тетяна Ярмощук Київ, 3 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Росія таки скоротила постачання російського газу для України. «Газпром» надіслав «Нафтогазу» нові проекти угод. А українські урядовці заявляють, що пояснень щодо цього від російської сторони немає і досі.

Штаб-квартира «Газпрому»
Угод на постачання газу в Україну немає, Україна й надалі споживає неоформлене паливо, а питання боргу й досі не врегульоване. Так «Газпром» пояснює скорочення газових поставок в Україну на чверть.

«За таких умов для забезпечення своїх економічних інтересів «Газпром» сьогодні з 10-ї години ранку скоротив постачання газу для споживачів України на 25 відсотків»,— заявив речник компанії Сергій Купріянов.

Однак, згодом у «Нафтогазі» заявили, що поставки скоротилися не на 25, а на 35%. Керівник прес-центру «Нафтогазу» Юрій Корольчук в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, що після 14.00 надійшла ще одна телефонограма, про те, що вони ще скорочують додатково до 48 мільйонів кубів.

Внутрішніх резервів Україні вистачить на місяць

«Газпром» вважає, що Україна повинна ще розрахуватися зі своїми боргами, пояснює Корольчук. «Ми знаємо, що свої борги ми оплатили за 2007 рік, там залишилися тільки спірні суми між «Нафтогазом» і «УкрГазЕнерго», посередником, який існує».

У «Нафтогазі» заявляють також, що «Газпром» надіслав новий проект угоди щодо газових поставок. Наразі фахівці компанії вивчають ці пропозиції, і, ймовірно, переговори між «Газпромом» та «Нафтогазом» відбудуться вже цього тижня. У компанії запевняють, що скорочення газових поставок не вплине на споживачів, оскільки внутрішніх резервів вистачить на місяць.

Українські ж урядовці висловлюють сподівання, що сторони таки знайдуть порозуміння. Міністр закордонних справ Володимир Огризко: «Ми не отримували жодних документів з цього приводу, і я думаю, що попри всі події, які відбуваються, ми знайдемо розумний компроміс і розумне рішення. Запитів та роз’яснень не було».

Ліквідація посередників і газове скорочення

Раніше президенти Ющенко та Путін домовилися про ліквідацію посередників «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго» з українсько-російського газового ринку. Щоправда, жодної угоди підписано не було. В інформації, поширеній ЗМІ, йшлося, що сторони начебто домовилися про створення двох нових посередників з рівними частками «Газпрому» та «Нафтогазу».

Юлія Тимошенко заявляла про неприйнятність пропозицій «Газпрому». На її думку, це може тільки погіршити ситуацію та привести до повного банкрутства «Нафтогазу». Разом з тим пані Тимошенко заявила, що з 1 березня ліцензія для компанії «Укргазенерго» буде ліквідована. Натомість представники «УкрГаз-Енерго» стверджують, що компанія є єдиною в Україні, хто має законне право імпортувати газ.

Матеріали до теми:

• Нинішній конфлікт із «Газпромом» відволікає Україну від вирішення стратегічних питань в енергетиці – британський експерт • Російський «Газпром» скоротив постачання газу до України вже на 35 відсотків • Юлія Тимошенко заявляє про ліквідацію посередників на ринку газу і впевнена, що Росія не перекриє газ • «Газпром» знову погрожує припинити з понеділка постачання російського газу в Україну через провал переговорів • Президент Віктор Ющенко заявив, що Україна сплатила борг за російський газ, спожитий минулого року
XS
SM
MD
LG