Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» знову погрожує припинити з понеділка постачання російського газу в Україну через провал переговорів


У заяві російського газового монополіста сказано, що у зв’язку з тим, що «переговори зайшли в глухий кут, «Газпром» зменшить постачання газу в Україну на 25% від 9:00 за київським часом 3 березня». Речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив у п’ятницю, що Європейський Союз та європейські партнери були поінформовані про рішення компанії. Чергові переговори з українським «Нафтогазом», які проходили в Москві у четвер і п''ятницю, завершилися безрезультатно. Тим часом, перший віце-прем`єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що не бачить підстав для скорочення постачання газу до України.

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов
У заяві російського газового монополіста сказано, що у зв’язку з тим, що «переговори зайшли в глухий кут, «Газпром» зменшить постачання газу в Україну на 25% від 9:00 за київським часом 3 березня».

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив у п’ятницю, що Європейський Союз та європейські партнери були поінформовані про рішення компанії.

«Досi не врегульовано повною мiрою заборгованiсть за газ, спожитий у 2007 роцi. Триває неоформлене споживання газу поточного року. На сьогоднi в Українi осiло близько 1,9 мільярдів кубометрiв росiйського газу на суму близько $600 мільйонів. Крiм того, не пiдписано угод, що визначають схему подальшої спiвпрацi в газовiй сферi», – зазначив Купріянов.

При цьому він зазначив: «Ми готові продовжити переговори у будь-який момент, якщо будуть конструктивні пропозиції від української сторони».

Чергові переговори з українським «Нафтогазом», які проходили в Москві у четвер і п''ятницю, завершилися безрезультатно.

Домовленість про підписання контрактів була досягнута Президентами України і Росії під час їхніх переговорів у Москві 12 лютого.

Тим часом, перший віце-прем`єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що не бачить підстав для скорочення постачання газу до України.

Про це він сказав у п’ятницю на брифінгу журналістам у Мінську, де перебуває з робочим візитом.

«Я не розумію, чому Росія повинна на 25 або на скільки там відсотків обмежувати постачання газу до України. По-перше, питання, що були за розрахунками (за газ) за минулий рік, їх повністю виконано. Про це ми поінформували не тільки громадськість, а й «Газпром», – наголосив Олександр Турчинов.

Він повідомив, що не тільки переведено гроші, а й копії документів, які підтверджують це, передано «Газпрому». «Питання надходження грошей від посередників безпосередньо «Газпрому» – справа «Газпрому», - зазначив перший віце-прем`єр.

«Те, що посередники саботують неподання документів – це їхня відповідальність, зрозуміло, що вони хочуть залишитися на ринку і залишити напівтіньові, напівкримінальні схеми. Проте дії уряду в цьому питанні послідовні і компромісу не буде», – наголосив Олександр Турчинов.

Він зауважив, що Україна одержує газ згідно з домовленостями, досягнутими раніше, а також за раніше визначеними цінами.

«Що стосується розрахунків за минулий рік – було досягнуто чіткої домовленості між президентами. Ця домовленість була підтверджена під час візиту Прем’єр-міністра України до Москви – розрахунок іде за цінами минулого року. Тому будь-які ігри навколо ціни не сприймаються українською стороною», – наголосив Турчинов.

Відповідаючи на запитання, чи відстежує українська сторона проходження грошей, перерахованих НАК «Нафтогаз України» для «УкрГаз-Енерго» до «Газпрому», Олександр Турчинов сказав, що відповідальність за отримання цих коштів брав на себе «Газпром».

«Більше-того, такі люди, як Бойко, Воронін, Фірташ (Юрій Бойко – екс-міністр палива і енергетики, Ігор Воронін – голова правління ЗАТ «УкрГаз-Енерго», Дмитро Фірташ – співвласник «РосУкрЕнерго»), вони постійно перебувають у кабінетах «Газпрому», і думаю, що питання витягування грошей з посередників не є дуже складним для «Газпрому», оскільки ці посередники повністю від них залежать», - сказав Олександр Турчинов.

********** 26 лютого офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій Купріянов заявив, що холдинг 3 березня з 9:00 за київським часом скоротить постачання газу для споживачів України на 25% у разі неврегулювання проблем, що нагромадились.

27 лютого «Нафтогаз України» завив, що до 27 лютого компанія завершила погашення заборгованості перед ЗАТ «УкрГаз-Енерго» за спожитий впродовж 2006-2007 років природний газ.

Раніше «Газпром» заявляв, що заборгованість України за поставлений з 1 січня 2008 року газ наближається до 500 мільйонів доларів, а загальний прострочений борг за газ досяг 1,5 мільярди доларів.

Матеріали до теми:

• Олександр Турчинов: Останні заяви «Газпрому» є спробою повернути посередників на український ринок • Ющенко: Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли; «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли, вважає Президент • Олександр Турчинов: Уряд далі наполягає на усуненні посередників із газового ринку • Уряд подав Президентові звіт про погашення газових боргів перед Росією в письмовому вигляді • Олександр Турчинов: Україна повністю погасила борг за газ, спожитий у минулому році • В Україні знову запахло газом. З усіх боків • Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну
XS
SM
MD
LG