Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли; «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються


Як наголосив у середу речник російського газового монополіста, Україна виплачує борги за газ, поставлений минулого року, але не вирішує цьогорічних проблем. А Президент України заявив, що напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли. Таку думку Віктор Ющенко висловив після доповіді Олександра Турчинова, що Україна повністю погасила борг перед Росією за природний газ, спожитий минулого року. Водночас міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що «Нафтогаз» протягом дня погасить усю заборгованість, окрім сум, які оскаржуються сторонами.


Як наголосив у середу речник російського газового монополіста, Україна виплачує борги за газ, поставлений минулого року, але не вирішує цьогорічних проблем.

«Заяву з українського боку про погашення заборгованості за 2007 рік як позитивний момент ми розцінювати не можемо. На це є кілька причин. По-перше, сам факт того, що борги погашають лише після погрози скорочення постачання, – це ненормальний факт. По-друге, саме погашення заборгованості за минулий рік навряд чи можна вважати подвигом. Це те, що має виконуватися безумовно і безвідносно до ситуації з поточним газопостачанням», – заявив Сергій Купріянов.

Як повідомили в російському газовому концерні, досі не підписані контракти на постачання російського та середньоазійського газу українським споживачам.

Раніше у середу Президент України заявив, що напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли.

Таку думку Віктор Ющенко висловив після доповіді Олександра Турчинова, що Україна повністю погасила борг перед Росією за природний газ, спожитий минулого року.

Про це перший віце-прем’єр-міністр заявив на засіданні уряду.

«Кабмін фінансово підтримав НАК „Нафтогаз“. На сьогодні не існує боргу української сторони перед посередниками на 1 січня 2008 року. Ті борги, які ми отримали у спадщину за 2006–2007 рік, сьогодні закриті. Єдина сума, яку не визнала українська сторона, ні Кабінет Міністрів, ні „Нафтогаз“, – це 414 мільйонів, які були шахрайським шляхом нараховані за газ, спожитий у 2006 році, за цінами 2007-го», – заявив Турчинов.

Під час зустрічі з Турчиновим Ющенко отримав підтвердження з боку уряду, що станом на вечір вівторка «Нафтогаз України» переказав 2 мільярди 200 мільйонів гривень компаніям-постачальникам газу в Україну за паливо, поставлене минулого року.

Іще в вівторок компанія-посередник «Укргаз-Енерго» в відповідь на першу заяву Турчинова про повне погашення минулорічних боргів за газ наголосила, що «Нафтогаз України» все одно боргує майже 3 мільярди 400 мільйонів гривень.

У середу міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що «Нафтогаз» протягом дня погасить усю заборгованість, окрім сум, які оскаржуються сторонами.

Олександр Турчинов провів цього ж дня засідання Кабміну, а потім подав Президентові звіт уряду про погашення газових боргів перед Росією в письмовому вигляді, оскільки Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко захворіла.

У вівторок Ющенко надіслав Тимошенко телеграму з вимогою терміново розрахуватися за газ і відзвітувати про це у середу вранці.

Перед цим у нього відбулася телефонна розмова з Президентом Росії. За словами керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги, Володимир Путін заявив, що оплата за газ неадекватна заборгованості України, а відтак компанія «Газпром» може припинити його постачання вже 27 лютого.

У «Газпромі» в вівторок оголосили, що постачання палива до України можуть скоротити на чверть із 3 березня, якщо ситуацію з боргами не врегулюють.

* * * * * * * * * * * Олександр Турчинов на засіданні Кабінету Міністрів також заявив, що уряд далі наполягає на усуненні посередників із газового ринку.

«Уряд підтверджує свою позицію, що він і далі, незважаючи на шантаж і тиск, буде проводити роботу щодо детінізації енергетичного ринку, щодо позбавлення посередників можливості паразитувати на економіці Україні і на українських бюджетних фінансах», – сказав перший віце-прем’єр-міністр.

За повідомленнями про газові домовленості, яких досягли цього місяця Президенти України і Росії, двох нинішніх посередників, «РосУкрЕнерго» та «УкрГаз-Енерго», мають замінити на двох нових – спільні підприємства українського «Нафтогазу» і російського «Газпрому».

Матеріали до теми:

• «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли, вважає Президент • Олександр Турчинов: Уряд далі наполягає на усуненні посередників із газового ринку • Уряд подав Президентові звіт про погашення газових боргів перед Росією в письмовому вигляді • Олександр Турчинов: Україна повністю погасила борг за газ, спожитий у минулому році • В Україні знову запахло газом. З усіх боків • Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну
XS
SM
MD
LG