Доступність посилання

ТОП новини

Газпром отримає близько 10% українського ринку газу, в Секретаріаті Президента України занепокоєні


Секретаріат Президента України не виключає можливих ризиків від участі дочірньої або афілійованої компанії російського Газпрому в реалізації газу промисловим споживачам України. Водночас із цього місяця газ до України постачатиметься без посередників і за ціною 179,5 доларів за тисячу кубометрів, як і домовлялися раніше.

За умовами домовленостей між Нафтогазом України та Газпромом, саме стільки палива російська компанія буде постачати безпосередньо промисловим споживачам України.

Речник російського газового монополіста Сергій Купріянов повідомив: «Щодо поставок газу в березні і до кінця року, то безпосереднім покупцем газу на кордоні Росії і України буде Нафтогаз. При цьому Газпром отримає можливість реалізації безпосередньо промисловим споживачам України не менш як 7,5 мільярдів кубометрів газу».

Секретаріат Президента України не виключає можливих ризиків від участі дочірньої або афілійованої компанії російського Газпрому в реалізації газу промисловим споживачам України.

Як сказав керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський, українській делегації на переговорах з Росією в разі потреби дозволялося створити спільне підприємство Нафтогазу і Газпрому, яке, одержуючи середньоазійський газ від Нафтогазу, реалізувало б його на території України.

Натомість, зазначив він, уряд ухвалив інше рішення і дозволив Газпромові самому вийти на український ринок.

На думку Жуковського, небезпека можлива, з одного боку, в тому, що це підприємство Газпрому буде цілком непідконтрольне Україні, з іншого ж, у тому, що воно, почавши постачати до України газ, може згодом розширити обсяги цього постачання.

«Той умовний посередник, який був у директивах Президента, набагато безпечніший за того посередника, який зараз буде», – заявив представник Секретаріату.

Водночас із цього місяця газ до України постачатиметься без посередників і за ціною 179,5 доларів за тисячу кубометрів, як і домовлялися раніше.

При цьому Україна не платитиме за російський газ, поставлений у січні – лютому по 315 доларів, а поверне його газом середньоазійським, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода прес-секретар Нафтогазу Валентин Землянський.

«В угоді сказано про те, що обсяг російського газу, який був отриманий у січні – лютому, – це суто технічна необхідність, оскільки було заміщення середньоазійського газу, і він буде повернутий саме товаром, тобто знову ж таки газом середньоазійського походження. Все. Фінансових розрахунків із цього приводу не буде. Загалом у нас баланс буде становити 75, а споживання на прикладі минулого року десь приблизно 69 з копійками мільярдів кубів. Тобто у нас лишається ресурс для того, щоби закритися по цьому питанню», – пояснив речник Нафтогазу.

Водночас, за домовленостями, переговори про умови газопостачання на наступний рік продовжать із урахуванням закупівельних цін на середньоазійський газ. Із наступного року Газпром буде закуповувати це паливо за європейськими цінами.

Матеріали до теми:

• Газпром отримає близько 10% українського ринку газу, в Секретаріаті Президента України занепокоєні • Віктор Ющенко: Останні домовленості з Росією у газовій темі потребують з’ясувати низку «принципових питань» • Із цього місяця газ до України постачатиметься без посередників, а 315 доларів за нього не платитимуть • Україна таки спожила російський газ за 315 доларів, але не заплатить за нього, і пускає Газпром на український ринок • Екс-голова Мiнпаливенерго Юрій Бойко заявляє про iснування контракту на постачання в Україну газу за цiною 321 долар • «Опозиційний уряд» стурбований можливим ростом цін на газ для України • Компанія «Укргаз-Енерго» усунена з газового ринку України • Юлія Тимошенко: Україна закликає Росію дотримуватися поступового підвищення цін на газ • Із 2009 року середньоазійський газ продаватимуть іншим країнам за «європейськими цінами» • Олексій Івченко: Українська економіка і сьогодні готова купувати газ за європейськими цінами • Юлія Тимошенко припускає, що ведуться кулуарнi переговори про пiдвищення цiни за газ, на якi її уряд не давав директив • Україна купуватиме газ по 179,5 доларів протягом усього 2008 року – речник «Нафтогазу» • Олександр Турчинов: Україна не планує порушувати в Москві питання про підвищення ціни на транзит газу • Газові переговори тривають • Віктор Ющенко називає брехнею повідомлення, що він домовлявся з Путіним про ціну на газ для України у 312 доларів • Президент зняв гриф секретності з директив делегації України на переговори з Росією з питань переходу на прямі поставки газу • Віктор Балога: Юлія Тимошенко спотворила зміст домовленостей Президентів України та Росії в листі до Віктора Ющенка • Тимошенко не збирається повністю виконувати газові домовленості Ющенка і Путіна • «Газпром» домовився з «Нафтогазом» і зняв обмеження на газ для України
XS
SM
MD
LG