Доступність посилання

ТОП новини

Джордж Буш: Приєднання України до НАТО – це добра політика


«Я керуюся тим, що краще для НАТО та України», – сказав президент США в інтерв’ю українському телеканалові «Інтер». «Членства не буде, допоки не відбудуться певні події. Це лише право долучитися до процесу подачі заявки на членство. І якщо український народ наприкінці цього процесу скаже „ні“, – це справа українського народу», – сказав Буш. «Але я думаю, що ми маємо уважно дослухатися до побажань обраних народом посадовців», – наголосив він. За словами американського президента, він «багато працює», щоб переконати Німеччину і Францію зняти свої заперечення проти того, щоб надати Україні, а також Грузії План дій для членства в НАТО на саміті Північноатлантичного союзу 2–4 квітня в Бухаресті.


«Я керуюся тим, що краще для НАТО та України», – сказав президент США в інтерв’ю українському телеканалові «Інтер», яке було записане напередодні в Білому домі в Вашингтоні і вийшло в ефір у неділю ввечері.

«Скажуть, що український народ не підтримує НАТО. Але членства не буде, допоки не відбудуться певні події. Це лише право долучитися до процесу подачі заявки на членство. І якщо український народ наприкінці цього процесу скаже „ні“, – це справа українського народу», – сказав Буш.

«Але я думаю, що ми маємо уважно дослухатися до побажань обраних народом посадовців», – наголосив він.

За словами американського президента, він «багато працює», щоб переконати Німеччину і Францію зняти свої заперечення проти того, щоб надати Україні, а також Грузії План дій для членства в НАТО на саміті Північноатлантичного союзу 2–4 квітня в Бухаресті.

«Я багато над цим працюю, бо дійсно думаю, що дуже важливо, щоб після Бухареста, де ухвалюватимуть рішення, майбутнє України та Грузії було б чітко окреслене. Я чітко висловив свої наміри, і я над цим працюю», – заявив Буш.

Президент США також висловив думку, що «Євросоюз має бути дуже серйозно налаштованим щодо України».

«США не є членом ЄС, звичайно, ми поза межами, та я хотів би сподіватися, що Європейський Союз позитивно налаштований. Я також хотів би сподіватися, що до України ставитимуться серйозно, якщо це саме те, чого хочуть уряд та народ», – сказав Джордж Буш.

Він також висловив кілька думок щодо потреб української енергетики.

По-перше, за його словами, необхідно «пересвідчитися в тому, що контракти на постачання енергоносіїв є прозорими, що всі розуміють зв’язок між постачальником та посередниками – іншими словами, повинна бути повна прозорість».

По-друге, вважає Буш, важливою є диверсифікація поставок: «Ніколи не хочеться бути залежними від однієї держави».

По-третє, на його думку, треба спробувати більше використовувати різні енергоносії. «Я знаю, що у вас є атомна енергетика. Я знаю, що іноді ви отримуєте матеріали для виробництва атомної енергії з одного джерела. Тут також потрібна диверсифікація. Іншими словами – мати змогу отримувати паливо з інших частин світу. Я дуже вірю в атомну енергію, тому що вона робить вас менш залежними від вуглеводнів», – сказав Джордж Буш.

По-четверте, пропонує президент США, Україні варто цікавитися новими технологіями, які невдовзі з’являться на ринку та дозволять стати менш залежними від певних видів палива.

У понеділок і вівторок Джордж Буш відвідає Україну напередодні саміту НАТО в столиці Румунії, де одним із питань буде можливість надати Україні і Грузії План дій для членства в НАТО.

Як повідомив напередодні міністр закордонних справ України Володимир Огризко, в перебігу візиту американського керівника до Києва сторони мають підтвердити стратегічне партнерство між США й Україною, ухвалити «дорожню карту» співпраці між ними і підписати кілька угод.

За словами Огризка, цей візит має стати «дуже серйозним зовнішньополітичним проривом для України».

У неділю українська Національна атомна енергогенерувальна компанія Енергоатом підписала угоди з двома американськими компаніями, які мають на меті зменшити залежність української атомної енергетики від Росії.

Одна з них, із компанією Westinghouse, стосується майбутнього постачання ядерного палива, інша, з компанією Holtec, – будівництва центрального сховища відпрацьованих ядерних відходів.

Нині монопольним постачальником ядерного палива для українських атомних електростанцій є російська корпорація «ТВЕЛ». Так само до Росії Енергоатом передає все відпрацьоване ядерне паливо.
XS
SM
MD
LG