Доступність посилання

ТОП новини

Європейські держави вітають Дмитра Медведєва з перемогою на президентських виборах у Росії, але мають застереження


Парламентська Асамблея Ради Європи – єдиний західний орган, який узяв участь у спостереженні за виборами, – заявила, що ці вибори не змогли реалізувати «демократичний потенціал» Росії. «Ми вважаємо, що на цих виборах свободи не було», – заявив голова місії ПАРЄ Андреас Ґросс. Голова Центрвиборчкому Володимир Чуров відкинув критику європейських спостерігачів. За попередніми результатами російського ЦВК, перший віце-прем’єр Дмитро Медведєв переміг уже в першому турі, набравши понад 70 відсотків голосів виборців.


Президент Франції Ніколя Саркозі став першим із західних лідерів, хто привітав Медведєва; водночас міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер заявив, що вибори відбулись «у російському стилі, коли переможець відомий заздалегідь».

Прем’єр-міністр Великобританії Ґордон Браун, привітавши Дмитра Медведєва, при цьому заявив, що «судитиме нову російську владу за її діями і результатами цих дій».

Канцлер Німеччини Анґела Меркель до своїх вітань додала, що в перебігу виборчої кампанії «не завжди дотримувалися демократичних правил».

Уряд Чехії звернув увагу, що «практика обмежень не дозволила створити рівні умови для всіх кандидатів».

Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу обійшовся без критики й заявив, що впевнений у спроможності Москви за Президента Медведєва і Брюсселя зміцнювати і розвивати стратегічне партнерство.

У відповідь на запитання журналістів про повну відсутність критики речниця Єврокомісії Крістіане Гоманн нагадала, що Брюссель висловлював занепокоєння браком належного спостереження за виборами раніше.

«На наш погляд, вести діалог завжди краще, ніж зачинити двері, тому ми хочемо співпрацювати з Росією навіть інтенсивніше у всіх галузях, у тому числі свободи засобів інформації, розвитку демократії, свободи зборів, прав людини і таке інше», – висловила речниця погляд Європейської Комісії.

Парламентська Асамблея Ради Європи – єдиний західний орган, який узяв участь у спостереженні за виборами, – заявила, що ці вибори не змогли реалізувати «демократичний потенціал» Росії.

«Ми вважаємо, що на цих виборах свободи не було», – заявив голова місії ПАРЄ Андреас Ґросс.

Голова Центрвиборчкому Володимир Чуров відкинув критику європейських спостерігачів. «Мені не відомий жоден документ, який би визначав порядок використання демократичного потенціалу», – заявив він.

Водночас представники спостережних місій від СНД і Шанхайської організації співпраці заявили, що вважають вибори цілком демократичними й відповідними до міжнародних стандартів.

За попередніми результатами російського ЦВК, перший віце-прем’єр Дмитро Медведєв переміг уже в першому турі, набравши понад 70 відсотків голосів виборців.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко привітав Дмитра Медведєва з «переконливою» перемогою на президентських виборах у Росії • Президент Франції став першим із західних лідерів, хто привітав Дмитра Медведєва з перемогою на президентських виборах у Росії • Вибори Президента Росії ставлять під сумнів розвиток демократії в країні, заявили спостерігачі від Парламентської Асамблеї Ради Європи • Майбутній Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що продовжуватиме курс свого попередника Володимира Путіна • Кандидат на президента Росії Геннадій Зюганов має намір оскаржувати результати президентських виборів • Дмитро Медведєв обраний Президентом Росії

XS
SM
MD
LG