Доступність посилання

ТОП новини

Грузія застерігає НАТО, що можлива відмова в Плані дій для членства матиме серйозні наслідки


«„Ні“ в Бухаресті дехто в Москві безперечно вважатиме за свій успіх, за те, що вони мають непряме право вето на рішення НАТО», – заявив міністр закордонних справ Грузії Давіт Бакрадзе в середу в Брюсселі, де він узяв участь у засіданні Північноатлантичної ради.


«„Ні“ в Бухаресті дехто в Москві безперечно вважатиме за свій успіх, за те, що вони мають непряме право вето на рішення НАТО», – заявив міністр закордонних справ Грузії Давіт Бакрадзе в середу в Брюсселі, де він узяв участь у засіданні Північноатлантичної ради.

«„Ні“ в Бухаресті матиме дуже загрозливі й негативні наслідки для вирішення конфліктів» в Абхазії й Південній Осетії, додав він.

Відмову на саміті НАТО в Бухаресті 2–4 квітня також сприймуть як підтвердження того, що «політика створення проблем спрацьовує, … і тоді ми матимемо нульовий шанс вирішити ці конфлікти мирно, і це стане заохоченням для тих у Москві, хто вважає за краще зберегти ці конфлікти», заявив Бакрадзе.

За його словами, зараз настав «унікальний час» у Росії, яка категорично проти надання Грузії, а також Україні, Плану дій для членства в НАТО. Як висловився грузинський міністр, зараз у Росії «вже немає старого президента і ще немає нового президента, отож ніхто в Росії не сприйме розширення НАТО як свою особисту поразку».

«Потурання Росії може дати дуже короткотерміновий позитивний наслідок, але в середній чи віддаленій перспективі це лише призведе до гірших результатів», – застеріг Давіт Бакрадзе, міністр закордонних справ Грузії.

У середу засідання Північноатлантичної ради – найвищого політичного органу НАТО, який засідав на рівні постійних представників, – знову розглядало, серед інших питань, можливість надати Україні і Грузії План дій для членства на саміті в Бухаресті.

Німеччина і Франція, як і раніше, залишалися проти такої можливості.

Водночас, як повідомив Радіо Свобода один із урядовців НАТО, постійний представник США в Північноатлантичному союзі Вікторія Нуланд у середу офіційно поінформувала колег, що президент США Джордж Буш ухвалив рішення на користь України і Грузії.

Матеріали до теми:

• Де Європа проведе межу? Що очікує Україну і Грузію на саміті НАТО в Бухаресті? • Майбутній президент Росії застерігає НАТО не запрошувати Україну й Грузію • Президент США Джордж Буш має відвідати Україну наприкінці березня, напередодні саміту НАТО в Бухаресті • Яап де Гооп Схеффер: НАТО має на бухарестському саміті дати Україні і Грузії чіткий сигнал, що двері для них відчинені • Конфлікт безпеки: протистояння, а не єдність • Кому потрібен План дій щодо членства в НАТО? • Історична правда – найпереконливіший аргумент на шляху вступу країни до НАТО, вважають чеські
XS
SM
MD
LG