Доступність посилання

ТОП новини

Спікер Палати представників Конгресу США засуджує дії китайської влади проти тибетців. Китай підтягує війська до Тибету


Ненсі Пелосі закликає світову спільноту висловити протест проти силового придушення антиурядових виступів у Тибеті та в сусідніх регіонах.


Ненсі Пелосі закликає світову спільноту висловити протест проти силового придушення антиурядових виступів у Тибеті та в сусідніх регіонах.

Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі зустрілася в Індії з тибетським лідером Далай-Ламою. Вона стала першою закордонною офіційною особою, хто зустрівся з ним після тибетських протистоянь.

Виступаючи перед тисячами тибетців, які перебувають в Індії у вигнанні, Пелосі наголосила, що захист їхніх прав – це складова «морального обов’язку» захищати права людини.

******* Китай підтягує війська до Тибету й сусідніх районів для придушення виступів тибетців

За повідомленням очевидців, дорогами пересуваються колони автомобілів із солдатами.
Тібет -- мапа протестів


Протистояння у Тибеті поширились на інші регіони Китаю. Внаслідок сутичок між учасниками виступів та поліцією й армією загинули, за різними даними, від 17 до 100 людей.

У китайській провінції Сичуань убиті четверо учасників акцій протесту тибетців.

Китайська влада вперше визнала застосування зброї проти маніфестантів.

Відповідальність за протистояння Пекін покладає на лідера тибетських буддистів Далай-ламу. Той відкинув звинувачення і висловив готовність до діалогу з китайською владою.

Демонстрації розпочалися в Лхасі 10 березня до 49-ї річниці повстання тибетців проти китайської окупації, яке тоді було придушене Пекіном. Ці акції протесту перетворилися у бунти, перекинулися у регіони Китаю, де проживають етнічні тибетці, включаючи провінції Ґаньсу і Сичуань.

Китайська влада намагається применшити масштаби протестів і брутальність своїх дій, бо боїться підірвати й так заплямоване вже довір’я до Пекіна, який є організатором літньої Олімпіади 2008 року.

Матеріали до теми:

• Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади? • Далай-лама закликав світових лідерів допомогти у розв’язанні конфлікту в Тибеті • Далай-Лама заявив, що може піти у відставку, якщо насильство у Тибеті не припиниться • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG