Доступність посилання

ТОП новини

Лідери фракцій у вівторок не дійшли згоди щодо розблокування роботи парламенту, Арсеній Яценюк пропонує до середи підготувати узгоджене рішення щодо НАТО


За словами Голови Верховної Ради, треба знайти узгоджене рішення для розблокування роботи парламенту або «поставити великий красивий хрест» на ньому. У вівторок на засіданні Погоджувальної ради лідерам фракцій так і не вдалося домовитися про розблокування роботи парламенту. Днями Президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що Верховна Рада запрацює вже цього тижня, і заявив, що не розпускатиме її навіть у разі перевищення відведеного Конституцією 30-денного терміну бездіяльності. Водночас у вівторок секретар РНБО заявила, що Президент може розпочати консультації щодо розпуску парламенту, якщо він найближчими днями не відновить роботу.

Про це Голова Верховної Ради заявив у вівторок із трибуни парламенту, куди пройшов через сесійну залу, бо президію та входи до неї знову заблокували депутати фракції Партії регіонів.

За словами Яценюка, треба знайти узгоджене рішення для розблокування роботи парламенту або «поставити великий красивий хрест» на ньому.

«Засідання, на жаль, не відкривається з тієї простої причини, що фракція Партії регіонів не готова розблокувати трибуну на тих компромісних речах, які ми пропонували. Завтра о 10-й ранку – працюємо, не працюємо – так і буде: поставимо великий красивий хрест», – сказав він.

У вівторок на засіданні Погоджувальної ради лідерам фракцій так і не вдалося домовитися про розблокування роботи парламенту.

Зокрема, керівник фракції «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко пропонував відійти від питання НАТО і вже того ж дня на вечірньому засіданні розглянути законопроекти щодо зняття депутатської недоторканності та пільг, а також про забезпечення діяльності парламентської опозиції.

За словами Кириленка, як компроміс можна було б поставити на голосування всі зареєстровані проекти постанов щодо НАТО, якщо вже не вдалося розробити спільний узгоджений проект, як планували..

Водночас лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що регіонали готові розблокувати роботу парламенту, тільки якщо вже в вівторок ухвалять постанову про референдум щодо НАТО.

Він також обіцяв організувати акції протесту, якщо таку постанову не ухвалять.

«Якщо сьогодні у Верховній Раді не буде ухвалена постанова по НАТО, яка буде визначати порядок вступу України до НАТО, ми сьогодні готуємо звернення до українського народу і починаємо масові акції протесту проти того, щоб Україну насильно штовхали у НАТО», – заявив Янукович.

В’ячеслав Кириленко ж заявляв, що коаліція пропонує взятися до роботи, не чекаючи, поки буде знайдений будь-який компромісний текст постанови про НАТО – «хоча б тому, що цей текст може бути і не знайдений, а питання НАТО, як актуальне, хвилює не більше від 5 відсотків українського суспільства».

Представники чотирьох фракцій Верховної Ради попередньо узгодили текст угоди про розблокування роботи парламенту – «Протоколу взаєморозуміння» – 29 лютого.

Передбачалося, що його мали підписати лідери фракцій у понеділок, але цього не сталося.

Комуністична партія не брала участі в розробці цього документа.

Днями Президент Віктор Ющенко висловив сподівання, що Верховна Рада запрацює вже цього тижня, і заявив, що не розпускатиме її навіть у разі перевищення відведеного Конституцією 30-денного терміну бездіяльності.

Водночас у вівторок секретар РНБО Раїса Богатирьова заявила, що Президент може розпочати консультації щодо розпуску парламенту, якщо він найближчими днями не відновить роботу.

У заяві Богатирьової мовиться, що голова держави вже висловив свою стурбованість і тривогу щодо недієздатності парламенту і відсутності у політичних сил чіткого і ясного плану виходу з цієї кризи.

Водночас, за словами секретаря Ради національної безпеки та оборони, Віктор Ющенко заявив, що він не бажає в цих умовах розпуску Верховної Ради, що може призвести до чергового витка протистояння і невизначеності.

За словами Раїси Богатирьової, таке рішення Президент може ухвалити, якщо найближчими днями робота парламенту не буде розблокована і він не почне виконувати свої конституційні зобов’язання.

Востаннє Верховна Рада збиралася на засідання 12 лютого. А блокування Верховної Ради Партією регіонів і комуністами під приводом вимоги розглянути постанову щодо НАТО триває від 18 січня.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко може розпочати консультації щодо розпуску парламенту, якщо він найближчими днями не відновить роботу – секретар РНБО • Чи припинить сьогоднішній день шеститижневе блокування роботи парламенту? • Демократична коаліція у Верховній Раді підтвердила свою готовність підписати «Протокол порозуміння», тоді як опозиція висуває нові вимоги • Угода чи подальше блокування Верховної Ради? • Арсеній Яценюк: Робоча група узгодила текст політичної угоди про розблокування роботи парламенту
XS
SM
MD
LG