Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина закликає НАТО зважати на Росію в суперечці навколо Плану дій для України і Грузії


Немає «жодної вагомої причини» далі обтяжувати цього року відносини з Москвою після конфлікту навколо суверенітету Косова, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. До того ж у Європі існує «широкий скепсис» щодо бажання США надати Україні і Грузії План дій для членства в НАТО, додав він в інтерв’ю німецькому щоденникові «Ляйпціґер Фольксцайтунґ».


Немає «жодної вагомої причини» далі обтяжувати цього року відносини з Москвою після конфлікту навколо суверенітету Косова, заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

До того ж у Європі існує «широкий скепсис» щодо бажання США надати Україні і Грузії План дій для членства в НАТО, додав він в інтерв’ю німецькому щоденникові «Ляйпціґер Фольксцайтунґ».

Керівник зовнішньополітичного відомства Німеччини зауважив, що з визнанням Косова німецька зовнішня політика дійшла стосовно Росії «до крайньої межі».

Тому, сказав він, не має дійти до того, щоб перейти «межу керованості» в відносинах із Росією. Інакше, застеріг міністр, можна врешті отримати результат, протилежний до бажаного.

Але, наголосив Штайнмаєр напередодні саміту НАТО, Німеччина не розігруватиме «російську карту» в питанні про План дій для України і Грузії, і Росія «не має жодного права вето» щодо розширення НАТО.

На нинішньому саміті в Бухаресті Україна і Грузія сподіваються отримати План дій для членства в НАТО. Отримання і виконання цього Плану є обов’язковим кроком на шляху до членства в НАТО, хоча не мусить неминуче привести до вступу.

США твердо підтримують надання Україні і Грузії Плану дій і заявляють, що домагатимуться цього на саміті.

Категорично проти такої можливості виступає Росія. Низка країн – членів НАТО на чолі з Німеччиною і Францією теж проти з огляду на позицію Росії.

Усі рішення в Північноатлантичному союзі ухвалюються тільки консенсусом, тобто повною згодою всіх його членів.

Матеріали до теми:

•&nbspБухарест приймає найбільший самміт НАТО •&nbspВід партнерства до союзництва? Візит Буша до України відбувся • Позиція США стосовно приєднання України та Грузії до ПДЧ непохитна •&nbspКонгрес США затвердив резолюцію про сприяння приєднанню України і Грузії до Плану дій щодо членства в НАТО • Віктор Ющенко сподівається, що в Україні появиться комуністична партія, яка діятиме в інтересах українців •&nbspВізит Джорджа Буша до України – комуністи проти • Візит Джорджа Буша до України • Буш у Києві: перспективи та очікування
XS
SM
MD
LG