Доступність посилання

ТОП новини

Уряд доручив Мінпаливенерго і «Нафтогазові» домагатися стабільної довгострокової цінової політики у газових переговорах з Росією


Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів, яку сьогодні опублікували в «Урядовому кур’єрі». За постановою, українська сторона вимагатиме застосування планомірних щорічних підвищень на погоджену кількість відсотків при визначеннi не тiльки цiни росiйського газу, а й вартостi його транзиту та зберігання. На початку цього тижня Президент Вiктор Ющенко на зустрiчi з прем’єром Юлiєю Тимошенко наголосив на необхiдностi завершити переговори про угоду на 2008 рiк «якнайшвидше».


Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів від 19 березня, яку сьогодні опублікували в «Урядовому кур’єрі».

За постановою, українська сторона вимагатиме застосування планомірних щорічних підвищень на погоджену кількість відсотків при визначеннi не тiльки цiни росiйського газу, а й вартостi його транзиту та зберігання.

Урядовий документ також затверджує в цілому досягнуті 12 березня домовленості між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом», за винятком 3 пунктів. Їх вважають такими, що не відповідають лютневим домовленостям між президентами Віктором Ющенком і Володимиром Путіним.

Зокрема, Кабмін виступає проти надання «РосУкр-Енерго» права продавати газ центрально- i середньоазiйського походження «Нафтогазові України», а хоче працювати тільки з «Газпромом».

Також уряд не підтримує пункт домовленості, що передбачає самостійне визначення «Газпромом» промислових споживачів, які будуть купувати газ у його дочірньої компанії в Україні. Кабмін хоче, щоб цей перелік погоджувався з українською стороною.

Крім того, Кабмiн вважає за недоцiльне передбачене угодою зобов’язання «Нафтогазу» забезпечити для «РосУкр-Енерго» вiдбiр газу з пiдземних сховищ України і транзит центральноазійського газу, який ця компанія постачає через Україну європейським споживачам за додатковими угодами у рамках чинних контрактів на період до закінчення таких поставок.

Термiни укладення остаточних угод про постачання газу в Україну на цей i наступні роки неодноразово переносили, а схему постачань, що склалася на сьогоднi, нормативно, документально i фiнансово до кiнця не оформили.

На початку цього тижня Президент Вiктор Ющенко на зустрiчi з прем’єром Юлiєю Тимошенко наголосив на необхiдностi завершити переговори про угоду на 2008 рiк «якнайшвидше». Голова держави також нагадав, що вiдповiдно до домовленостей загальна концепцiя на 2009 рiк має бути розроблена до 1 травня, найпiзнiше – до 1 червня.

Матеріали до теми:

• Мінпаливенерго не має інформації про реєстрацію в Україні дочірньої компанії російського «Газпрому» • Росiйський Газпром створив дочiрнє пiдприємство в Українi – повідомлення
XS
SM
MD
LG