Доступність посилання

ТОП новини

Стабільність хаосу. Як політики виходитимуть з політичної кризи?


Тетяна Ярмощук Парламентський день у середу знову розпочався із блокування парламентської трибуни. Вимога БЮТу незмінна: ухвалення антиінфляційних законопроектів. Відповідь НУНСу також незмінна: спочатку Закон про Кабмін. А зустріч лідерів парламентських фракцій із Президентом та Прем’єром закінчилася нічим. Ситуація виглядає тупиковою. У БЮТ вихід із глухого кута вбачають лише в ухваленні пакету антиінфляційних заходів, який, за словами Сергія Терьохіна, дозволить уряду працювати. Однак голова Секретаріату Президента Віктор Балога каже, що насправді ніякого антиінфляційного пакету немає і вимагає ухвалювати усе той же горезвісний Закон про Кабмін.

Київ, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогоднішній Парламентський день у середу знову розпочався із блокування парламентської трибуни. Вимога БЮТу незмінна: ухвалення антиінфляційних законопроектів. Відповідь НУНСу також незмінна: спочатку Закон про Кабмін. А зустріч лідерів парламентських фракцій із Президентом та Прем’єром закінчилася нічим. Ситуація виглядає тупиковою. Чи існує з неї взагалі вихід?


Другий день Блок Юлії Тимошенко блокував парламентську трибуну, другий день велися переговори всередині коаліції, однак безрезультатно. Не допомогла навіть зустріч керівників парламентських фракцій з Президентом, Прем’єром та спікером.

У Блоці Юлії Тимошенко вихід із глухого кута вбачають лише в ухваленні пакету антиінфляційних заходів, який, за словами Сергія Терьохіна, дозволить уряду працювати.

«Уряд сьогодні зробив крок на зустріч. І сказав: давайте закінчимо спекуляції навколо уряду, ухвалимо антиінфляційний пакет, і якщо уряд ним не скористається, або скористається неефективно, то тоді можна ставити питання про професійність цього уряду. Нам що запропонували? Нічого. Нам сказали, давайте спочатку ухвалимо проект Закону про Кабінет Міністрів, який з Кабміну робить районну адміністрацію, підпорядковану Президенту», – заявив у середу Сергій Терьохін.

Однак голова Секретаріату Президента Віктор Балога каже, що насправді ніякого антиінфляційного пакету немає і вимагає ухвалювати усе той же горезвісний Закон про Кабмін.

Розблокувати можна, але чи надовго?

Є багато різних кроків, які б могли розблокувати роботу Верховної Ради, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній. Зокрема, це звільнення керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги, з одного боку, та відмова від змін до Конституції, з іншого. Але проблема української влади системна і її не розв’язати такими точеними кроками, каже Доній.

«Але боюся, що всі варіанти носять лише тактичний характер. Зі стратегічної точки зору українським політикам поки що бракує розуміння національних інтересів. Я сподіваюся, що парламент буде розблокований, але чи не повториться дестабілізація Верховної Ради через кілька тижнів, місяць чи восени, то таких гарантій, на жаль, ніхто не дасть українським громадянам. І це найбільша проблема», – наголошує Олесь Доній.

Політична ситуацію напряму залежить від економічної?

Нинішня політична ситуацію напряму залежить від економічної, каже представник Блоку Литвина Олег Зарубінський, а нинішня криза в економіці, викликана непрофесіоналізмом низки міністрів. Тож вихід із нинішньої кризи один: переформатування Кабінету Міністрів, вважає Зарубінський.

«35-40% наших очільників центральних органів виконавчої влади ні за фаховим, ні за професійним рівнем не відповідають тим викликам, які є сьогодні перед окремими галузями економіки. Відповідно, вони не можуть ефективно працювати, тож страждає вся соціально-економічна ситуація. Політичні і кризові явища, значною мірою, є продуктом того, що в соціально-економічному житті України сьогодні не все гаразд», – зазначив Олег Зарубінський.

Наступне парламентське засідання має відбутися в четвер. Наразі позиції коаліціянтів у нинішньому протистоянні залишаються незмінними.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Арсеній Яценюк шукали вихід із кризової ситуації • Тимошенко: в парламенті саботують боротьбу уряду з інфляцією; Яценюк: прем’єра дезінформують • Верховна Рада відкрила і закрила ранкове пленарне засідання, депутати від БЮТ продовжували блокувати президію

• Коаліційний канкан. Чи розблокує БЮТ парламентську трибуну?

• Юлія Тимошенко попередила Віктора Ющенка, що перестане бути його партнером, якщо роботу Кабміну й надалі блокуватимуть • НУНС вважає неповагою до Президента блокування його виступу Блоком Юлії Тимошенко • Голова Секретаріату Президента поклав відповідальність за «черговий зрив роботи парламенту» на БЮТ • Юлія Тимошенко: блокування роботи парламенту триватиме до розгляду антиінфляційних законів • Президент вважає надуманим і безпрецедентним блокування Верховної Ради представниками коаліції • БЮТ блокує трибуну і президію парламенту, Президент так і не виступив
XS
SM
MD
LG