Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО – Росії: відведіть війська від українського кордону


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, Прага, Чехія, 10 квітня 2014 року
Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен, Прага, Чехія, 10 квітня 2014 року
Росія має негайно відвести свої військові підрозділи від українського кордону і розпочати переговори з Києвом, заявив у четвер генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен під час офіційного візиту до Чехії.

На думку Расмуссена, «вперше після закінчення Холодної війни ми бачимо, як одна держава намагається захопити частину території іншої держави, при чому під збройною погрозою». Генеральний секретар НАТО назвав такі дії незаконними.

За його даними, зараз «близько 40 тисяч російських військових зосереджені поблизу кордону з Україною». «І це не навчання, вони готові до бою», –
зазначив він. Вихід із кризи, наголосив Расмуссен, лежить у дипломатичній площині.

Генеральний секретар НАТО вважає, що Росія повернулася до риторики минулих часів, вона займається підбурюванням етнічної напруги в Україні, «виправдовуючи свої дії тим, що українська влада утискає російську меншину і що НАТО має ментальність Холодної війни. Однак це є чистою пропагандою».

На прес-конференції у Празі Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен висловився за розширення співпраці з Києвом. Він вважає, що потрібно активніше залучити Україну до окремих акцій НАТО.

Генеральний секретар НАТО Расмуссен проводить переговори з президентом Чехії Мілошем Земаном, прем’єром уряду Богуславом Соботкою, іншими чеськими політиками. Головна тема переговорів – посилення фінансування військ Північноатлантичного альянсу, підтримка мирних місій НАТО у світі.
XS
SM
MD
LG