Доступність посилання

ТОП новини

Південно-Західна залізниця: з «шашечками» все гаразд, а «їхати» – як пощастить


Кирило Булкін

Київ – Керівники Південно-Західної залізниці стверджують: проблем із квитками на потяг протягом літнього сезону пасажири мати не повинні. А якщо ці проблеми все ж-таки виникатимуть, то не з вини залізничників.

Здоровий глузд одеського водія зі старого анекдоту вчить нас, що кінцевий результат, тобто поїздка, важливіший за наявність «шашечок» на автомобілі перевізника.

На залізниці, як підприємстві державному, знають: шашечки – це теж важливо. Тому, виступаючи у понеділок перед журналістами, посадовці Південно-Західної залізниці та Українського Центру з обслуговування пасажирів оперували насамперед цифрами. Статистичні дані демонстрували зростання, збільшення та покращення усього, що стосується обслуговування пасажирів та їх можливостей успішно виїхати у відпустку й навіть повернутися назад. 15 пар додаткових потягів на найпопулярніші напрямки, 24 нові вагони, зокрема 2 для людей з обмеженими можливостями, причіпний вагон до Салоників з червня цього року. А ще, як розповіла начальник Українського центру з обслуговування пасажирів Ольга Левчун, багато нових точок продажу квитків.

«Понад 80 філій кас на сьогоднішній день ми відкрили по місту Києву. Ми акцентуємо відкриття таких кас у житлових масивах. Коли ми розпочинали цю акцію, у нас була лише 21 каса», – каже Ольга Левчун.

У туристичні «сезони пік» придбати квитки буває вкрай важко

Практика, однак, іноді виявляється не такою рожевою. І справа не тільки і не стільки в систематичному дорожчанні залізничних квитків. За твердженням речника Національної туристичної асоціації Володимира Царука, у туристичні «сезони пік» придбати квитки буває вкрай важко, навіть попри запевнення залізничників про їх наявність.

«Я би не назвав проблемою для туризму підвищення цін на залізничні квитки. Швидше, тут інша проблема: відсутність їх як таких у пікові дати у час літнього відпочинку, коли доводиться або перекуповувати ці квитки в перекупників, платити за них у кілька разів вищу ціну, або добиратися до місця відпочинку не зовсім зручним транспортом – наприклад, автобусами», – зазначив Володимир Царук.

Деякі туристичні фірми займаються спекуляцією?

Причина проблем – спекуляція. Оскільки квитки зараз не іменні, будь-хто може купити до 9 проїзних документів у будь-якому напрямку. А можливості організацій ще більші – адже їм дозволено оформлювати колективні заявки, навіть і на кількадесят квитків. Заступник начальника Південно-Західної залізниці Олександр Толкачов каже, що деякі туристичні фірми користуються цим і наживаються на перепродажу: «Туристична агенція бронює, викупає у нас якусь кількість проїзних документів, які потім перепродує на вторинному ринку. Тобто туристичні агенції почали працювати щодо перепродажу документів, так званої спекуляції».

Отже, за твердженням залізничників, усе, що залежить від них для забезпечення пасажирів квитками у літній період, вони роблять. А якщо спекулянти виявляються спритнішими за чесних пасажирів, то...

«Треба інформувати або нас, або працівників міліції, щоб ми вживали відповідних заходів», – каже Олександр Толкачов.

Одне слово – пасажири, будьте уважними і обережними!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG