Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз запропонує Україні широке партнерство, але не членство


Нове партнерство Києву запропонують під час головування Франції в ЄС, яке розпочнеться в липні, заявив президент Ніколя Саркозі під час візиту до Польщі. «Для мене є безсумнівним те, що Україна і Київ належать до Європи і з географічного погляду, і з культурного», – заявив Саркозі. Він, однак, наголосив пізніше: «За нинішнього стану речей ми думаємо не про вступ (України до ЄС), а про посилене партнерство». Спершу деякі агентства використали неправильний переклад слів французького керівника і повідомили, ніби Саркозі заявляв, буцімто це партнерство може з часом привести до вступу України до ЄС.


Нове партнерство Києву запропонують під час головування Франції в ЄС, яке розпочнеться в липні, заявив президент Ніколя Саркозі під час візиту до Польщі.

Він не уточнив умови такого партнерства, але заявив, що представить їх на вересневому саміті «Україна – ЄС» у Парижі.

«Для мене є безсумнівним те, що Україна і Київ належать до Європи і з географічного погляду, і з культурного», – заявив Саркозі.

Він, однак, наголосив пізніше: «За нинішнього стану речей ми думаємо не про вступ (України до ЄС), а про посилене партнерство».

Спершу деякі агентства використали неправильний переклад слів французького керівника і повідомили, ніби Саркозі заявляв, буцімто це партнерство може з часом привести до вступу України до ЄС.

Польща, яку президент Франції відвідав у середу з одноденним візитом, є одним із найактивніших прибічників вступу України до ЄС та НАТО.

Раніше цього тижня у Брюсселі Польща та Швеція запропонували тісніші зв’язки ЄС із Україною й іншими державами Східної Європи.

За цією пропозицією, так зване «Східне партнерство» має залучити, крім України, також Молдову, Грузію, Вірменію і Азербайджан.

Серед цілей нової ініціативи – полегшення візового режиму і перехід до вільної торгівлі.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив тоді у Брюсселі, що метою ініціативи є допомогти країнам-учасницям підготуватися до можливого набуття членства в ЄС.

Євросоюз включив Україну до своєї Європейської політики сусідства, але відмовляється говорити про можливе приєднання України до ЄС.
XS
SM
MD
LG