Доступність посилання

ТОП новини

Українські вина: високі ціни та фальсифікат


Українські вина і шампанське подорожчають наприкінці нинішнього року на третину, стверджують експерти «Укрвинпрому». Також вони прогнозують збільшення імпорту вина і зростання кількості фальсифікату.

Причина можливого зростання цін – низький врожай винограду в Україні. Він скоротиться на 35 відсотків порівняно з минулим роком – до рівня двохсот із половиною тисяч тонн. Це констатував в інтерв’ю тижневику «Коментарі» гендиректор корпорації «Укрвинпром» Олександр Мацко.

Що ж до цін, то вони можуть сягнути 5 з половиною гривень за літр на якісні виноматеріали для виробництва ординарних вин і 7 гривень за літр — для шампанського і марочних вин. (Ординарне вино відрізняється від марочного за ступенем витримки; у марочного вона становить мінімум півтора року). У середньому це на третину дорожче торішньої вартості виноматеріалів. Тож, виходячи з таких цифр, експерти прогнозують відповідне підвищення цін і на сам напій.

Загалом собівартість винограду в Україні є найвищою в Європі, і це позначається зрештою на ціні вина для споживачів, зазначив у коментарі Радіо Свобода заступник генерального директора «Укрвинпрому» Віктор Горб. «Вітчизняним підприємствам краще завозити виноматеріали з-за кордону. Наскільки вони якісні, це питання підлягає обговоренню. Але це однозначно дешевше, ніж закуповувати виноград вітчизняних виробників». Бо виноматеріали з країн Латинської Америки і Європи, навіть враховуючи транспортних витрати, є дешевшими від українських.

Урожай на Одещині та погода

Найбільшу площу вирощуваного винограду має в Україні Одещина – 39 тисяч гектарів (46 % від загальної площі виноградних угідь в Україні). І більше половини винограду країни збирається саме тут, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода з Одеси.

Але й для одеських виноградарів 2010 рік видався напрочуд складним. Як зазначив начальник управління агропромислового комплексу Одеської обладміністрації Іван Панчишин, через складні погодні умови взимку та влітку Одеський регіон втратив 40 відсотків урожаю винограду. І якщо минулого року Одеська область зібрала 205 тисяч тонн винограду, у 2010 році виноградарі очікують лише 145-150 тисяч тонн. Іван Панчишин розповідає, що 20% виноградної лози знищили січневі та лютневі морози. Ще одну п’яту врожаю пошкодив потужний град у липні.

Загалом найбільш сприятливими умовами для достигання винограду є сонячна погода і активний зволожуючий режим, зазначають експерти. Літо 2010 року було як ніколи спекотним. Однак, за словами вченого-агронома Сергія Лохматова, червневих дощів було все ж забагато. «Дощі провокують розвиток грибкових захворювань. Коли на листках збирається крапельна волога, розвивається грибок, який пошкоджує не тільки листя, але й грона винограду».

Втрату винограду Сергій Лохматов також пояснює неправильними технологіями вирощування врожаю. Вчений зазначає, що обов’язковими умовами для цієї примхливої рослини є вчасне обламування гілля (таким чином сонячне проміння краще дістається до грон), а також провітрювання. Саме тому степи Одеської області мають найбільш сприятливі умови для зростання винограду і дають такий урожай, зазначив агроном.

Збирання врожаю винограду в Україні триває, і серед чинників, що впливають на нього, погода не на першому місці, говорить Юрій Белінський, доцент кафедри виноградарства Кримського аграрного університету. На погоду звалювати можна завжди, говорить він, однак, зменшують урожайність, насамперед, застарілі технології вирощування лози. І ця проблема є дуже гострою для українського виноробства, констатує науковець. Впровадження сучасних технологій не давало б погоді настільки негативно впливати на врожай. За наявних же умов, галузь ледь не повністю залежить від кліматичних умов, пояснює Белінський. «У сприятливі роки ми маємо 117-120 тисяч тонн винограду лише у Криму. При цьому Крим займає третину усіх площ винограду. По Україні загалом збираємо 270 тисяч тонн у державному секторі, і 140 тисяч тонн, які дають приватні господарства. Разом 440 тисяч тонн. У цьому році загалом по всій країні очікуємо зібрати 300 тисяч тонн винограду – це відсотків на 30 буде менше, ніж минулими роками».

Якісні вина і фальсифікат

За якістю українські вина не поступаються закордонним, але ставити їх в один ряд із імпортними аналогами було б некоректно, зазначає Наталія Благополучна, президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє (знавців вина). У традиційно виноробських країнах, таких як, наприклад, Франція, інші ґрунти і технології вирощування винограду, відтак у категорії сухих вин вони є світовими лідерами. Але Україні теж є чим пишатися – це десертні кримські вина, переконує президент Всеукраїнської асоціації виноробів і сомельє. «Українські приватні господарства, які виробляють сухі вина, за якістю продукції випереджають великі заводи. Через те, що площі виноградників менші, вони більш доглянуті, крім цього на невеликих підприємствах застосовують сучасніші технології, є можливість запросити іноземних фахівців. Зараз мінімальна вартість вина в магазинах – 16 гривень. На мою думку, воно повинно коштувати не менше 20 гривень за пляшку. Все, що дешевше, це не з винограду зроблене, а якщо навіть і з винограду, то дуже низької якості».

Як стверджують експерти, щонайменше половина вина, що продають в Україні, це фальсифікат. І загальне зростання цін на вино тільки збільшить випуск підробок.

Таку продукцію роблять не з якісної сировини, а з її відходів, зазначають фахівці. Після вижимки виноградного соку залишки розбавляють водою із цукром. Ця суміш бродить, а потім розливається у пляшки й під привабливими етикетками з’являється у торгових мережах як вино. У його складі є відходи, ароматизатори, консерванти і що завгодно, тільки не виноград.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG