Доступність посилання

ТОП новини

В Україні подорожчало тепло


Київ – Із 1 січня в Україні зросли тарифи на теплову енергію. Наприклад, кияни відтепер платитимуть за тепло на 35% більше. Рішення про перегляд тарифів Національна комісія регулювання електроенергетики ухвалила ще всередині грудня. Там перегляд тарифів пов’язують із подорожчанням газу, яке відбулося ще наприкінці літа 2010 року. Водночас експерти енергетичного сектору також нагадують про борги деяких теплокомуненерго перед дочірніми компаніями НАК «Нафтогаз України», і не виключають, що подорожчання у січні – не єдине зростання тарифів у новому році.

Хоч ціни на газ для підприємств теплокомуненерго зросли наполовину ще в серпні минулого року, підвищення тарифів для населення у Національній комісії регулювання електроенергетики погодили лише у грудні. У НКРЕ наголошують, що рівень подорожчання у регіонах України неоднаковий і залежав від тих пропозицій, з якими до комісії зверталися ті чи інші підприємства.

«Підвищення погоджено щодо тих підприємств, які звернулися, навели відповідні обґрунтування. Наші спеціалісти ознайомилися з усіма цими відомостями, і потім НКРЕ ухвалювала рішення. Щодо підприємств, які до нас не звернулися, перегляд не здійснювався», – зазначає у коментарі для Радіо Свобода начальник відділу зв’язків із громадськістю НКРЕ Іван Слободянюк.

Одним підвищенням енергосектор не врятувати – експерт

Зокрема для мешканців Києва тепло подорожчало на третину. З нового року кияни сплачуватимуть трохи більше 170 гривень за спожиту гігакалорію – проти колишніх 126 гривень. Нові тарифи «Львівтеплоенерго» відрізняються від столичних лише на кілька гривень, проте рівня 170 гривень за гігакалорію вони сягнули ще в липні минулого року. Оглядачі пояснюють це тим, що столичні тарифи завжди були нижчими, ніж регіональні.

Експерт із енергетичних питань Центру Разумкова Володимир Омельченко називає підвищення тарифів на тепло послідовним. Він нагадує про подорожчання газу та про борги теплокомуненерго перед дочірніми компаніями НАК «Нафтогаз України».

Водночас, на думку фахівця, лише підвищенням тарифів не вирішити нагальні проблеми енергетичного сектору. «Серед проблем – неефективне субсидування малозабезпечених верств населення, коли гроші розпорошуються, і це не стимулює ефективне використання палива. У цілому, скільки б не підвищувалася вартість тепла і газу, без підвищення якості корпоративного управління НАК «Нафтогаз України» і впровадження якісної системи субсидування, яка була б направлена на стимулювання заходів з енергозбереження, кардинально проблему з енергозбереженням і покриттям дефіциту НАК вирішити неможливо», – каже Володимир Омельченко.

Подорожчання – не останнє цього року?

Експерт Олександр Нарбут припускає, що зростання вартості тепла з 1 січня не останнє подорожчання тарифів у новому році, адже підвищувати ціни на газ український уряд зобов’язався перед Міжнародним валютним фондом.

Олександр Нарбут також висловив переконання, що проблемним питанням для українських споживачів мають бути не тарифи, а створення урядом конкурентоздатної моделі в енергетичному секторі, яка б дозволила у перспективі робити газ дешевшим.

«Лише конкурентна модель в енергосекторі дасть можливість і енергетичній галузі працювати ефективно та рентабельно, і споживачам не страждати», – додає експерт.

Напередодні МВФ погодився виділити Україні другий транш 15-мільярдного кредиту. Щоб отримати третій, Україна повинна з 1 квітня підвищити ціну на газ для населення на 50%.
XS
SM
MD
LG