Доступність посилання

ТОП новини

ООН: харчі у світі дорожчають


Нью-Йорк – Продовольчі ціни по країнах світу зростають настільки різко, що можуть невдовзі сягнути кризового рівня. Три роки тому подібне явище призвело до дефіциту харчів у кількох країнах, зокрема у таких, як Єгипет, Гаїті, Камерун, Сомалі, викликавши там народні заворушення з демонстраціями протесту, випадками насильства й жертвами. Це попередження міститься у черговому звіті ООН.

Звіт, базований на економічних оглядах і аналізах, складає й публікує Міжнародна організація з питань продовольства й сільського господарства у системі ООН. За її підрахунками, індекс продовольчих цін від червня до грудня минулого року підвищився на 32 відсотки. Це трохи вище, ніж було у червні 2008-го року – періоду, який вважається піковим. Документ зазначає, що у грудні ціни харчів продовждували зростати й економісти вважають, що цього року продовольчі товари навряд чи подешевшають. Особливо швидко дорожчали такі продукти, як олія, збіжжя, цукор і м’ясо. Якщо так триватиме й надалі, то світ може наблизитися до нової продовольчої кризи.

Абдулреза Аббассіан, провідний економіст Організації, каже в інтерв»ю телемережі новин CNN: «Це все ще ввічливе попередження. Ми можемо отримати невдовзі значно жорсткіше попередження. Це майже напевне станеться, бо ціни продовжують зростати, особливо – якщо вони зростатимуть агресивно, а це має місце».

Невтішний прогноз ООН

Відомо, що продовольчі ціни у бідних країнах залежать від імпорту, а у великих розвинених країн, які виробляють та експортують продовольство, є власні проблеми. Щоправда, ці проблеми мають характер тимчасових явищ.

Звіт ООН зазначає, що попри загальну дорожнечу, збіжжя на світовому ринку назагал коштує менше, ніж три роки тому, а рис – майже наполовину дешевше. Наприклад, в Аргентині посуха негативно впливає на врожай кукурудзи та сої. У північній Австралії повені завдали великої шкоди врожаєві пшениці. У Сполучених Штатах посушлива погода погіршила перспективи врожаю озимої пшениці.

Отож, у розвинених країнах продовольчі ціни теж зростають, але не настільки, щоб істотно впливати на рівень життя населення. Скажімо, у Сполучених Штатах, за прогнозами міністерства сільського господарства, цього року ціни у супермаркетах зростуть пересічно не більше, ніж на 2-3 вісотки. На цьому тлі контрастом виділяється звіт ООН, де говориться, що майже мільярд людей в усьому світі у кращому випадку – недоїдають, а в гіршому – голодують.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG