Доступність посилання

ТОП новини

М’ясо дорожчає в Україні не лише через Різдво


Київ – Напередодні Різдва в Україні суттєво зросли ціни на м’ясо. Експерти пов’язують це не лише зі святковим попитом на нього, а й із ситуацією в аграрному секторі. Уряд намагається регулювати ціни на окремі сорти м’яса, однак і виробники, і продавці продукції тваринництва переконують, що вони до зростання цін не причетні.

Ціни на м’ясо та ковбаси в Україні цими днями зросли щонайменше на 10 відсотків. Так, Радіо Свобода переконалося, що свинину без кістки у супермаркетах та на ринках Києва неможливо купити дешевше ніж за 55 гривень, тоді як наприкінці 2010 року ціна на неї починалася від 40 гривень за кілограм.

Свинина подорожчала через виробників чи торговців?

Сергій, продавець Бесарабського ринку, переконує, що стрибок цін спричинили виробники м’яса. Однак, за його словами, пік цін вже минув, і наразі м’ясо дешевшає.

«Свинина – 55 гривень за кілограм. Зараз вона дешевшає. Вчора – взагалі була по 70 гривень», – розповідає продавець.

Через подорожчання кормів та інших складових виробництва є всі підстави для збільшення цін на м’ясо в Україні, однак більшість виробників ціни не піднімають, відзначає власник тваринницького комплексу в Тернопільській області Іван Чеківський.

«Упродовж трьох місяців ні на копійку не підняли ціну, як вона впала восени, так і тримається. Торгівля має дуже велику націнку, дещо націнюють і переробники. Але найбільше заробляє торгівля, бо переробні підприємства, які не мають власної мережі постачання та реалізації, теж залежать від торговельних націнок».

Виробник м’яса зізнається, що відпускає свинину за ціною 22-23 гривні за кілограм, отже в роздрібній мережі вона могла б коштувати від 33 гривень.

Тим часом, напередодні Нового року уряд зробив спробу врегулювати ціни на продукцію тваринництва. Однак ціни були обмежені лише на молочну продукцію та м’ясо птиці. Так, на вимогу Антимонопольного комітету, у переддень Нового року ціни на курятину в Україні знизилися в середньому на 5 відсотків.

Подорожчало зерно, тому м’ясо не дешевшатиме

Утім, інших сортів м’яса здешевлення не торкнулося, відзначає аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. За його словами, ціни на м’ясну продукцію зростають не лише через святковий ажіотаж, але й унаслідок збільшення вартості кормів для худоби.

«Ціни сільгоспвиробників зростають мало, особливо на тлі здорожчання зерна у серпні-вересні. Дехто намагався підняти ціни, але через низький попит це не дало результату. Гадаю, нинішнє зростання цін викликане як святковим попитом, так і ситуацією у виробництві», – зауважив аналітик.

Володимир Лапа прогнозує, що найближчим часом м’ясо для українців не дорожчатиме, проте й падіння цін після Різдва очікувати не варто.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG