Доступність посилання

ТОП новини

Ціни на харчі зростають


На більшість продуктів харчування в Україні середні ціни зростають, повідомило Міністерство аграрної політики. За останні 10 днів в Україні не подорожчали із основних харчів тільки хліб із борошна першого сорту, рис, свинина та яйця. Чому ціни на харчі знову зростають? Який чином можна вплинути на них? Чи можливі дотації, державне регулювання чи ринок є ринок, і роль держави тут мінімальна?

Кілограм вершкового масла лише упродовж листопада подорожчав майже на сорок копійок, яловичини – на десять копійок, сметани – на тринадцять копійок, літр молока – на шість копійок, олії – на десять копійок.

На Донеччині темпи зростання цін на харчі найвищі за останні 4 роки

Від початку року споживчі ціни на Донеччині підвищились майже на 12 відсотків, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода. Темпи підвищення вартості продуктів досягли тут історичного максимуму за останні чотири роки, розповідає місцева кореспондентка. Продовжує рости вартість хліба та інших соціально значимих продуктів.

Хвилю зростання інфляції область пережила ще у вересні, розповідає аналітик управління статистики у Донецькій області Лариса Гонтарь. «У вересні подорожчала більшість продуктів харчування, зокрема, яйця в 1,6 рази, капуста майже на 37 %, картопля – на чверть. На таку динаміку вплинув цілий ряд факторів і сезонного характеру, і інфляційні очікування населення, і коливання валютних курсів. Хоча у порівнянні з іншими країнами, у нас інфляція значно вища», – сказала вона.

У листопаді ціни також впевнено повзуть догори. За даними державної інспекції з контролю за цінами, рекордсмени за зростанням – яйця, хліб, молоко і овочі. Вони подорожчали більш як на 3 відсотка за останні два тижні. Посилено зростає в ціні м'ясо. Сьогодні кілограм якісної яловичини у Донецьку коштує 47 гривень, на п’ять гривень дорожче, ніж на початку листопада.

За даними статистів, загалом рівень життя у Донецькій області сьогодні залишається на рівні 2008 року. Пропри те, що середня зарплата у Донецьку зросла до 2700 гривень, платіжна спроможність цих грошей є набагато нижчою, ніж два роки тому.

«Закупівельна ціна молока нижча, ніж ціна пляшки води»

Молочна галузь і тваринництво в Україні майже знищені, пояснює зростання цін почесний президент Асоціації фермерів України Іван Томич. І одна із причин подорожчання, зокрема, молока полягає в тому, що більша його частина імпортується.

«Корумповані схеми не дають можливості виробнику отримувати нормальну ціну. У молочному секторі Україна поділена як у 17 столітті на рабовласницькі молочні володіння. Тримають диктат цін на молоко. І аналогічні схеми працюють у напрямку тваринницької м’ясної продукції. Ціни у виробника – найнижчі. Як приклад, влітку середня закупівельна ціна на молоко складала 1,5 – 1,6 гривні, а у роздрібній торгівлі – це 10-11 гривень за літр».

Зі свого боку, економіст Олександр Жолудь вбачає у підвищенні цін на харчі об’єктивні обставини. Недаремно ціни практично щороку зростають саме восени та взимку, коли дається взнаки сезонне зростання витрат. 80 відсотків корів тримає населення, і йому економніше годувати «велику рогату худобу» влітку, а взимку на пасовище не поведеш, усе обходиться дорожче. Як наслідок, дорожчими є і молочні продукти.

Крім сезонного чинника, дається взнаки те, що ринок в Україні – не дуже ефективний, стверджує Олександр Жолудь. «Якщо цитувати самих сільськогосподарських виробників, зараз закупівельна ціна молока нижча, ніж ціна пляшки води аналогічного розміру в супермаркеті, – говорить економіст. – Як ми можемо казати про якийсь там розвиток чи якесь бажання виробляти це молоко, якщо ми маємо таку цінову ситуацію?»

Цьогорічне зростання цін є закономірним, констатує колишній віце-прем'єр-міністр України Володимир Лановий. Економіка держави у стані стагнації, більшість підприємств збиткові, у бюджеті бракує планових податкових надходжень.

За словами Володимира Ланового, невідповідність між станом економіки України, товарним його забезпеченням і фінансуванням потреб людей призводить до того, що грошей на ринках стає більше, ніж це відповідає реальним попиту й пропозиції. А ціни повзуть угору.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG