Доступність посилання

ТОП новини

У людей творчих професій більше ментальних захворювань – дослідження


Шведські науковці із Каролінського інституту провели одне із найґрунтовніших у світі досліджень, довівши, що у людей творчих професій спостерігається більше ментальних захворювань у порівнянні з рештою людського загалу. Результати опубліковані в інтернет-ресурсі ScienceDaily.

Дослідження охопило майже 1 мільйон 200 тисяч пацієнтів з базою даних, зібраних протягом кількох десятиліть. Результати зокрема підтвердили, що таке захворювання, як біполярний розлад, превалює серед людей художньо-артистичних та наукових професій, таких, як танцюристи, дослідники, фотографи і письменники.

Взагалі на письменників припадає набагато більше випадків ментальних захворювань, включно з шизофренією, депресією, синдромом тривоги. Письменники на 50% частіше вчиняють спроби самогубства.

На думку вчених, результати дослідження дають серйозні підстави для кардинального перегляду самих підходів до лікування ментальних захворювань.

Адже досі в психіатрії та в медицині назагал існував традиційний чорно-білий погляд у лікуванні ментальних пацієнтів – вважали, що будь-які прояви хворого є продуктом його хвороби.

Світ художньо-творчих професій як головна мішень ментальних патологій дає можливість іншого відбору симптомів хвороби, а значить, принципово іншого шляху лікування

Ціна нічної праці

Група канадських учених провела дослідження, яке з’ясувало тісний зв’язок між нічною працею і підвищеним ризиком ракового захворювання у чоловіків. Результати дослідження опубліковано у виданні American Journal of Epidemiology.

Йдеться, зокрема, про рак простати, легенів, підшлункової залози і деяких інших видів онкології. Учені встановили, що вплив освітлення в нічний час призводить до зниження вироблення гормону під назвою мелатонін в організмі чоловіків. Це, у свою чергу, може стимулювати фізіологічні зміни і спровокувати розвиток онкологічних процесів.

Гормон мелатонін виробляється посеред ночі у відповідь на відсутність світла. Він відіграє головну роль у комплексі усіх гормональних функцій і в імунній системі як такій.

Канадські вчені поки що не можуть дати відповідь на питання про зв’язок довжини нічної праці з ризиком ракового захворювання у чоловіків. Існує лише логічне припущення, що збільшення тривалості нічної праці асоціюється з підвищенням ризику онкологічних наслідків. Дослідження триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG