Доступність посилання

ТОП новини

НАТО: агресія Росії – найсерйозніша криза в Європі від падіння Берлінського муру


Андерс Фоґ Расмуссен
Андерс Фоґ Расмуссен
Воєнна агресія Росії в Україні – найсерйозніша криза в Європі від падіння Берлінського муру, заявив у п’ятницю генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен.

Поставлене під сумнів усе наше бачення цілісної, вільної і мирної Європи, сказав він, виступаючи на «Брюссельському форумі» – щорічній зустрічі найвпливовіших європейських і північноатлантичних політичних, ділових та інтелектуальних лідерів під егідою Німецького фонду Маршалла.

За його словами, ця агресія – не ізольований інцидент – це вже елемент поведінки Росії, яка чинить воєнний тиск і влаштовує заморожені конфлікти по сусідству з НАТО: Придністров’я, Південна Осетія, Абхазія, а тепер і Крим.

Усі ці кризи поєднує «одна велика країна, яка односторонньо вирішила переписати міжнародні норми – за один день і самостійно, – і знову створити лінії поділу в Європі через 25 років по тому, як вільні народи Європи стерли їх», сказав Расмуссен.

За словами керівника НАТО, «ми сподівалися, що ця ревізіоністська поведінка залишилася в 19-му столітті, а зараз бачимо її повернення у 21-му». «Вона ґрунтується на конфронтації, а не на співпраці, і становить реальну загрозу світовому порядкові, який ґрунтується на наших цінностях і правилах, які ми всі домовилися поважати», – сказав він.

Отож, сказав генсекретар НАТО, «нам необхідно дати відповідь – тепер і на майбутнє».

Він бачить три пріоритети: перший – підтвердити відданість принципові колективної оборони: другий – посилити підтримку України і всього регіону, і третій: дати чітко знати, що з Росією вже не можна вести справи, як звично.

Що стосується підтримки України, то, за словами керівника НАТО, йдеться про інтенсифікацію політичної і військової співпраці з нею, а саме: підтримка трансформації Збройних сил України в сучасну й ефективну структуру, яка була б серйозним засобом стримування і здатною надати захист від воєнних загроз; поліпшення здатності Збройних сил України діяти спільно зі збройними силами країн НАТО; посилення участі в навчаннях НАТО.

Щодо стосунків із Росією, сказав Расмуссен, то Москва нині говорить і поводиться більше як противник, а не як партнер. «Це не наш вибір. І це дуже непокоїть і ставить під сумнів самі засади нашої співпраці з Росією», – сказав він.

За його словами, союз НАТО вже скасував поточні заходи з Росією на нижчому рівні й нині переглядає весь спектр співпраці з нею, щоб міністри закордонних справ країн Північноатлантичного союзу ухвалили належні рішення на зустрічі через десять днів.

Але треба дивитися і в майбутнє, додав керівник НАТО, – бо нинішня криза змінює правила гри і підриває світовий порядок, що ґрунтується на цих правилах.

Серед того, що необхідно зробити, Расмуссен назвав стратегічним трансатлантичним пріоритетом диверсифікацію енергопостачання і зменшення залежності Європи від російських енергоносіїв.

«І будьте впевнені: у світі, що змінився, союз НАТО лишається напоготові», – заявив Андерс Фоґ Расмуссен.



Відео: NATO
XS
SM
MD
LG