Доступність посилання

ТОП новини

Під загрозою президентські вибори у 13 округах Сходу України


Київ – Від правоохоронних та місцевих органів влади залежить, чи зможуть українці проголосувати на Донбасі. Головні ризики пов’язані з блокуванням дільниць, погрозами членам комісії та викраденням списків виборців. Наразі залишаються під загрозою вибори у 13 округах Сходу України.

У Східній Україні, де триває антитерористична операція, президентські вибори 25 травня не відбудуться, вважає генеральний директор Комітету виборців України Олександр Черненко. Проте, на думку експерта, ще можна організувати голосування на тих дільницях, які не повністю під контролем у сепаратистів.

Головні ризики і загрози пов’язані зі штучним перешкоджанням проведення виборів: блокуванням дільниць, погрозами членам комісії, викраденням списків виборців
Олександр Черненко
«Головні ризики і загрози пов’язані зі штучним перешкоджанням проведення виборів: блокуванням дільниць, погрозами членам комісії, викраденням списків виборців», – додає експерт.

Натомість, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев переконаний: зарано стверджувати, що сепаратисти зірвуть голосування на проблемних дільницях. На його думку, успіх виборів залежатиме від того, як діятимуть органи місцевої влади у Донецькій та Луганській областях.

Донецьк: там зберігається вертикаль влади Донецької міської влади і Донецького міського голови. І у випадку зацікавленості цих посадовців у забезпеченні виборчих прав мешканців міста – процес 25 травня може бути запущений
Олександр Клюжев
«Наприклад, Донецьк: там зберігається вертикаль влади Донецької міської влади і Донецького міського голови. І у випадку зацікавленості цих посадовців у забезпеченні виборчих прав мешканців міста – процес 25 травня може бути запущений. З іншого боку, є певна терористична діяльність і тут на 100% спрогнозувати достатньо важко», – додає Олександр Клюжев.

Можуть виникнути ситуації, коли спалять всі бюлетені – Айвазовська

Якщо напади сепаратистів на дільничні комісії будуть точковими та несистемними, то вибори на Сході України відбудуться. Про це заявила Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА. На думку експерта, успіх виборів, у першу чергу, залежатиме від ефективної роботи правоохоронців на місцях. Необхідно забезпечити захист приміщень окружних виборчих комісій, ротацію правоохоронців та безпеку членів комісій, вважає експерт.

За обставин, коли буде супроводжувати лише один представник правоохоронних органів, до прикладу, доставку виборчих бюлетенів до ОВК, а потім до дільниць, – можуть виникнути ситуації, коли на цю машину нападуть і спалять всі бюлетені
Ольга Айвазовська
«Зрозуміло, що за обставин, коли буде супроводжувати лише один представник правоохоронних органів, до прикладу, доставку виборчих бюлетенів до ОВК, а потім до дільниць, – можуть виникнути ситуації, коли на цю машину нападуть і спалять всі бюлетені», – каже Ольга Айвазовська.

Експерт зазначає, що під загрозою залишаються 12 округів Донецької області та 1 округ Луганської. Проте навіть якщо вибори на цих територіях не відбудуться – результати президентські вибори все-одно вважатимуться законними, додає Ольга Айвазовська.

«Це означає, що близько 5% виборчих дільниць в межах України можуть не відкритися 25 числа. Немає критичної межі ані явки, ані кількості дільниць чи округів, на яких повинно бути проведене голосування, щоб вибори були визнані, або навпаки були зірвані. Зараз є питання максимальної кількості дільниць, які відкриються в межах усієї України», – зазначає Ольга Айвазовська.

Експерти переконані, що жителі Сходу мають бажання обрати нового президента, тож забезпечать явку 25 травня на рівні 50%.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG