Доступність посилання

ТОП новини

Місія ОБСЄ: запитів про притулок від українських військових до Росії не було


Місія спостерігачів ОБСЄ повідомляє, що жоден з українських військових, які змушені були перейти на російську територію, не просив притулку в Росії. Про це йдеться у звіті місії, оприлюдненому на сайті ОБСЄ.

За повідомленням, 1-2 серпня спостережній місії ОБСЄ подзвонили офіцери 72-ї механізованої піхотної бригади, які стверджували, що близько 600 українських військовослужбовців опинилися в оточенні бойовиків без боєприпасів, палива і продовольства. «За словами офіцерів, переговори з сепаратистами про те, щоб відкрити коридор для відступу, були безуспішними. Офіцери попросили спостерігачів ОБСЄ сприяти переходу на територію РФ через КПП і звернулися до свого керівництва в Міністерстві оборони України, щоб ті погодилися на цей варіант. Спостерігачі ОБСЄ передали прохання українських військовослужбовців про безпечний перетин кордону через КПП органам влади РФ і отримали згоду», – йдеться в повідомленні.

Загалом, за даними місії, кордон із Росією перетнули 437 військовослужбовців (у тому числі 147 прикордонників), вони були розміщені в транзитному приміщенні. Пораненим військовослужбовцям надали першу допомогу і відправили на машині швидкої допомоги в лікарню.

«4 серпня о 6:00, в той час як українські військовослужбовці все ще перетинали кордон на територію Росії, спостерігачі ОБСЄ чули вибухи і стрілянину зі зброї різних калібрів і бачили густий чорний дим із місця, де раніше розташовувалася позиція 72-ї бригади на території України. З 6:00 і протягом усього дня 4 серпня (до 15:00, коли команда спостерігачів ОБСЄ покинула КПП після безперервного перебування на місці впродовж 35 годин) час від часу було чутно і видно інтенсивну стрілянину і вибухи снарядів, у тому числі снарядів, що падали на територію РФ», – йдеться в повідомленні.

За даними місії, 4 серпня о 15:00 спостерігачі ОБСЄ зустрілися з командувачем КПП «Гуково» і регіональним прикордонним командиром. Спостерігачі довідалися про транспортування військовослужбовців із Росії в Україну і дізналися, що 192 вже були в дорозі в Україну на автобусі, а решта виїде наступним автобусом.

«Місія спостерігачів ОБСЄ також поцікавилась, чи були запити про надання притулку; ніяких запитів про це не було зафіксовано. Зв’язок по мобільному телефону з командиром 72-ї бригади і прикордонним командиром для підтвердження цієї інформації був неможливий», – додали у місії.

Вчора ФСБ заявляла, що українські військовослужбовці перейшли кордон із Росією і просили притулок. Україна це спростувала. У прес-центрі АТО повідомили, що вони були змушені відійти на російську територію через інтенсивні обстріли важкої артилерії, мінометів, танків та БМ 21 «Град» з боку бойовиків і з російської території.

XS
SM
MD
LG