Доступність посилання

ТОП новини

Любителі агресії проти України Валерія і Кобзон заспівають для королеви?


Валерія і Йосип Кобзон
Валерія і Йосип Кобзон

Російські музиканти мріють виступити в найпрестижнішому залі британської столиці – Королівському Альберт-холі. В березні 2013 року Григорій Лепс співав тут пісню «Я уеду жить в Лондон», у травні 2014-го ювілейний концерт в Альберт-холі дав Борис Гребенщиков. 21 жовтня у величезному залі (5000 місць) повинен відбутися концерт «Валерія і друзі». «Ми говоримо про цей виступ як про підтримку іміджу Росії», – оголосив чоловік Валерії продюсер Йосип Пригожин.

Серед «друзів», які збираються виступати разом із Валерією, її син – Арсеній Шульгін, а також Йосип Кобзон, Стас П’єха, Валерій Меладзе і соліст Маріїнського театру Василь Герелло.

Я не буду виступати в проросійському шоу
Олег Скрипка

Було заплановано і виступ Олега Скрипки. Проте лідер гурту «Воплі Відоплясова» відмовився брати участь в концерті. «Коли я давав свою згоду виступати, між Росією і Україною не було таких напружених відносин. Я не буду виступати в проросійському шоу», – заявив музикант. Валерія у відповідь припустила, що на Скрипку «чинить тиск СБУ».

Тепер під питанням опинилася участь в концерті Йосипа Кобзона, а, можливо, і самої Валерії. В усякому разі, на це сподіваються автори звернення до британської влади, які вважають, що путінським пропагандистам, які підтримали агресію проти України, не місце в демократичних країнах.

США вже багато років відмовляють Йосипу Кобзону у в’їзній візі через підозри у зв’язках із криміналом. У липні 2014 року, рішенням міністра закордонних справ Латвії Едгарса Рінкевич, Олег Газманов, Йосип Кобзон та Валерія були внесені в чорний список і не змогли брати участь в конкурсі «Нова хвиля» в Юрмалі. Тепер під питанням Великобританія. Один з ініціаторів збору підписів під петицією до британської влади, який живе в Лондоні, політемігрант і лідер руху «Говоріть голосніше!» Андрій Сидельников, відповів на запитання Радіо Свобода.

– Знаю, що Ви стежите за продажем квитків на концерт в Альберт-холі. Чи добре вони розходяться?

Андрій Сидельников на лондонській акції протесту проти російської агресії в Україні
Андрій Сидельников на лондонській акції протесту проти російської агресії в Україні

– Одна п’ята частина залу вже точно продана, тобто тисяча квитків. Зібрати п’ятитисячний зал не світовій зірці дуже складно. Наскільки я знаю, зазвичай, коли квитки не продаються до кінця, вони роздаються через різні спільноти, людей запрошують, щоб була хороша картинка, і їм пропонують безкоштовні квитки. У цьому випадку, я так розумію, буде те ж саме, адже продати таку кількість квитків просто неможливо.

– А реклама концерту є?

– Дуже багато реклами, місто нею буквально завалене. І білборди, і на автобусних зупинках, і на автобусах, і на таксі... Навіть в заміських поїздах висить реклама, всередині вагонів.

– Валерію англійці знають хоч трішки?

Претензії є тільки до Валерії і Кобзона у зв’язку з тим, що вони пропагують путінський режим, виступають на підтримку анексії Криму, підтримали агресію Росії проти України
Андрій Сидельников

– Звичайно, Валерію не знають. Вони якийсь час назад намагалася тут закріпитися, але у неї нічого не вийшло. Я не беруся судити її творчість, і взагалі ми не торкаємося творчості, це особиста справа кожного, як ставитися до того чи іншого артиста. Нас це не хвилює, ми абсолютно з інших міркувань розпочали кампанію з відмови у в’їзді Валерії та Кобзону. На концерті буде понад 10 різних артистів, там Валерій Меладзе заявлений, Стас П’єха, низка інших музикантів. До них у нас ніяких претензій немає, претензії є тільки до Валерії і Кобзона у зв’язку з тим, що вони пропагують путінський режим, виступали і виступають на підтримку анексії Криму, підтримали агресію Росії проти України. У Валерії є гомофобні висловлювання, яких вона припускалась, в тому числі, і на англійському телебаченні. Питання в тому, що люди, які пропагують злочинну, на наш погляд, діяльність російського уряду, небажані в західних країнах, і ми вважаємо, що вони повинні нести відповідальність за свої вчинки. Не можна бути двуликим: у Росії вони заявляють, що західні цінності – це погано, неправильно, не для Росії, а потім приїжджають на Захід заробляти гроші, відпочивати, купувати нерухомість.

– Хто організовує концерт, звідки такі гроші?

Балаклієць напряму працює з партією «Єдина Росія»
Андрій Сидельников

– Я знаю зі ЗМІ, що з російського боку концерт організовує продюсер Валерії Йосип Пригожин. І які гроші там використовуються, складно сказати. Він заявляв на НТВ про те, що витрачено сотні тисяч фунтів на організацію. З англійської сторони тут є така компанія – Ensemble Productions, її очолює Ольга Балаклієць. У нас з нею давнішні розбіжності з приводу політичних процесів. Вона заявляє, що не займається ніякою політикою, але в той же час вона, напевно, єдина з організаторів публічних заходів тут, яка напряму працює з партією «Єдина Росія». У російському сегменті Лондона неоднозначно оцінюють її дії.

– Взагалі в російськомовному Лондоні відчувається в останні місяці політичне протистояння?

Йосип Кобзон під час засідання Держдуми
Йосип Кобзон під час засідання Держдуми

– Найбільше це помітно в соціальних мережах. Тому що, як правило, люди, які виступають за політику Володимира Путіна, що живуть тут, мало що можуть організувати, вони можуть тільки лаятися в інтернеті. Скільки ми робили низку публічних заходів, ніякої протидії з боку цієї частини не було, є тільки бруд в інтернеті. Ми вивішуємо інформацію про наші петиції в різних російськомовних групах у Великобританії, в «Фейсбуці», і там такі вимоги: забанити, прибрати... Але треба сказати, що в основному це роблять не російські громадяни, які живуть тут, а російськомовні з інших країн, які перебувають у Великобританії.

– Ви отримуєте багато відгуків? В основному підтримують чи обурюються?

– Більшість підтримує. Нам пишуть люди, які живуть в інших країнах, які готові прийняти цю естафету і займатися питанням закриття в’їзду людям, які пропагують режим Путіна.

– НТВ представило справу таким чином, що це ваша приватна ініціатива, і прихильників у вас немає.

– Досить поглянути на історію нашого руху і подивитися на акції, які влаштовував рух «Говоріть голосніше» у Великобританії і в інших країнах. Тому говорити про те, що я сиджу один, як сказав якийсь співак в репортажі на НТВ, що там типу дві людини зібралися, – це, звичайно, не так. Є кістяк руху, який розробляє акції, і російський Лондон нас знає прекрасно. Підтримку відчуваємо, і люди приходять на наші акції, у нас є сторінка у «Фейсбуці», можна просто подивитися на лайки, як зростає підтримка нашого руху.

– Цікаво, що російське телебачення дуже серйозно сприйняло вашу ініціативу, НТВ починає репортаж з того, що концерт під загрозою зриву. Це дійсно так?

– У концерті беруть участь не тільки Валерія та Кобзон, там є й інші відомі артисти. Тому мови про скасування концерту немає. Але, звичайно ж, шанси на те, що їм відмовлять у в’їзді, навіть за наявності віз, зростають з кожним днем. На цьому тижні ми відправляємо листи до Міністерства внутрішніх справ, яке візами займається. Ми відправляємо копію листа до МЗС, а також віднесемо лист в резиденцію прем’єр-міністра Девіда Кемерона, передамо його в канцелярію. Далі все буде залежати від уряду Великобританії. Ми не вимагаємо, ми не стукаємо кулаками, ми просимо, обґрунтовуємо. Як тільки ми передамо лист, він буде опублікований в інтернеті, з ним можна буде ознайомитися і зрозуміти, що ми творчість ніяким чином не зачіпаємо, а просимо просто відмовити у в’їзді цим двом виконавцям.

– У вас уже були попередні консультації з британськими чиновниками? Знайшли якийсь відгук?

– Так, у мене було кілька зустрічей, зустрічі плануються і на цьому тижні, ми обговорюємо ці питання, говоримо про нашу позицію і просимо допомогти нам у виконанні нашого прохання.

– У вашому фейсбуці опублікований твіт Йосипа Пригожина, процитувати який не можу через ненормативну лексику. Це у зв’язку з чим він написав?

Якщо вже їм так не подобається Захід, як вони про це розповідають російському споживачеві, треба бути послідовним і не їздити сюди
Андрій Сидельников

– Я виставив цей твіт у себе і написав відразу, що це не на мою адресу. Це прислала мені людина, якій він це написав. Там, мабуть, якась була перепалка на тему концерту, який має відбутися в Лондоні. Але стосовно мене, треба сказати, Йосип Пригожин ніяких кроків не допускав, ні образ, нічого. Я думаю, що він цього і не зробить. Ми його взагалі не торкаємося у цьому листі, тому що він не та особа, на яку ми хочемо накласти санкції. Я, звичайно, розумію, що він переживає за свою дружину Валерію, і як продюсер він організовує цей концерт, вкладає свої кошти. Але доводиться дуже довго пояснювати кожній людині, що ми не хочемо заборонити концерт. За будь-якої погоди концерт відбудеться. А за участю Валерії і Кобзона чи ні – це вже вирішувати уряду Великобританії. Але концерт буде, люди почують всіх виконавців, які перераховані в афішах, можливо, за винятком двох... Концерт відбудеться, так що люди хай не хвилюються. Але от позицію свою ми не змінимо ні за яких обставин. Ми заявляємо, що потрібно бути послідовними у своїх діях, і якщо вже їм так не подобається Захід, як вони про це розповідають російському споживачеві, відповідно, треба бути послідовним і не їздити сюди.

– Повідомлялося, що концерт входить в програму року Росії у Великобританії. Це не так?

Кожен раз ловлю їх на брехні за всіма параметрами. Невже не можна говорити правду?
Андрій Сидельников

– Це брехня. Достатньо зайти на сторінку «Року культури між Росією і Великобританією» і подивитися, які заходи входять в програму, а які ні. Я кожен раз ловлю їх на брехні за всіма параметрами. Невже не можна говорити правду? Це ж легко і приємно. Ми діємо виключно в законному порядку, не порушуючи жодних законів, а у відповідь ллються якісь бруд, заказуха, наклепи...

– Цікаво, що вони вирішили запросити на концерт королеву Єлизавету...

– Це дійсно прекрасний піар-хід продюсера Йосипа Пригожина. Ну давайте подивимося, чи прийде королева.

Валерія і Йосип Пригожин
Валерія і Йосип Пригожин

Закликаємо всіх російських ЛГБТ та їхніх союзників і друзів оголосити бойкот компанії LG, закликаємо розірвати рекламний контракт із родиною співачки Валерії
Андрій Сидельников

Йде збір підписів і під ще одним зверненням. Його адресат – керівництво корейської компанії LG, яка обрала своїми рекламними особами в Росії Валерію та Йосипа Пригожина. Автори петиції дають посилання на гомофобні висловлювання нових рекламних осіб LG. «Ми вважаємо абсолютно неприпустимим, щоб великі компанії заохочували будь-якого роду дискримінацію, приниження мільйонів людей і розпалювання ненависті. Публічна співпраця з людьми, які заплямували себе висловлюванням настільки ганебних поглядів, фактично означає солідарність з цими поглядами. Ми закликаємо всіх російських ЛГБТ та їхніх союзників і друзів оголосити бойкот компанії LG, повністю відмовитися від придбання її продукції. Нас багато! Ми вже змогли звільнити Охлобистіна з «Евросети». Ми вимагаємо публічних вибачень від керівництва компанії LG за вибір недостойних людей із зіпсованою репутацією в якості рекламних персонажів. Ми закликаємо розірвати рекламний контракт із родиною співачки Валерії», – йдеться у зверненні, яке підписали понад 4000 осіб.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG