Доступність посилання

ТОП новини

«Донбас обирає»: Маріуполь хоче знати, що його не здадуть


Проукраїнський мітинг у Маріуполі, вересень 2014 року
Проукраїнський мітинг у Маріуполі, вересень 2014 року

Радіо Свобода і «Громадське телебачення Донеччини» у понеділок розпочали інформаційний марафон «Донбас обирає». Він присвячений позачерговим парламентським виборам за мажоритарними виборчими округами Краматорська, Слов’янська, Артемівська і Маріуполя. У студії в Словянську й по скайпу в програмі брали участь координатор руху «Чесно» Вадим Міський і кандидатив депутати Максима Бородін та Мартирос Григорян.

Першим гостем у прямому ефірі «Донбас обирає» був координатор руху «Чесно» Вадим Міський. За його словами, основною тенденцією позачергових виборів на Донеччині є той факт, що у регіоні за одномандатними виборчими округами балотується найбільша в Україні кількість представників колишньої влади, а саме – 13 кандидатів. Практично всі округи регіону мають таких кандидатів, а 50-й аж двох, заявив Міський.Таке перше місце зі «старими» обличчями Донеччина поділяє з Харківщиною.


За словами Міського, як правило, ці кандидати мають у своєму розпорядженні великі кошти. Вони не афішують своє політичне минуле і балотуються як самовисуванці, щоб таким чином «замилити очі» електорату.

«Виборець не бачить за ними прив’язку до старої влади, яка власне спровокувала конфлікт на Донбасі і зробила можливим анексію шматка території внаслідок своєї непослідовної політики», – заявив Міський.

Він нагадує, що зник лише бренд Партії регіонів, люди ж, які мають «пригодовані» округи, залишилися. Через те, що закон про мажоритарні вибори скасувати не вдалося, тому Донеччина ризикує отримати тих самих депутатів, які призвели до сьогоднішньої ситуації в країні, попереджає Міський.

На думку громадського активіста, виборці мають пам’ятати, що ці кандидати були більшістю у минулому парламенті, яка голосувала за антидемократичні закони 16 січня. «Цілком неприйнятні для демократичної держави закони діяли у нашій країні десять днів, – нагадав Міський. – Повторити це неприпустимо».

Ці кандидати у своїх передвиборчих кампаніях використовують лозунги про мир і стабільність, чим ставлять себе в опозицію до існуючої влади, яка ними представляється, як влада війни.

Міський порадив альтернативним кандидатам у своїх передвиборчих кампаніях повідомляти про політиків, які під час свого перебування у Раді голосували за закони 16 січня, адже вони мають набагато більше ресурсів, ніж громадські активісти і волонтери.

Він також вважає, що альтернативним кандидатам варто підтримувати один одного, щоб запобігти проходженню у Раду представників колишньої влади.

Люди мали б зрозуміли, що НАТО – не ворог, а союзник – Григорян

У слов’янській студії проекту побував кандидат у депутати від партії «Батьківщина» по одномандатному виборчому округу №47 у місті Слов’янськ Мартирос Григорян.

Не дивлячись на те, що у його передвиборчій програмі не йдеться про Слов’янськ, Григорян заявив, що відновлення будівель і роботи ЖКГ у місті, а також створення нових робочих місць, – це його основне завдання.

Робочі місця він планує створювати шляхом зниження податків на малий та середній бізнес, а гроші на відновлення міста отримувати з державного бюджету.

Розповідаючи про більш глобальні аспекти своєї програми, Григорян заявив про те, щопідтримує вступ України до НАТО. Він визнав, що такі наміри поділяють далеко не всі жителі Донбасу. За його словами, негативне ставлення деяких українців до організації є наслідком радянської пропаганди, яку прийшов час забути. «З цією програмою варто працювати багато років, щоб люди зрозуміли, що НАТО – це не ворог, що НАТО – це союзник», – сказав він.

Григорянтакож розповів про свою підтримку закону про люстрацію, хоча і визнав, що «не є достатньо компетентним у цьому питанні».

На запитання про Юлію Тимошенко, Григорян, член ВО «Батьківщина» з 2005 року, розповів що розмовляв з нею «недавно, десь три тижні тому». «Вона у нормальному стані знаходиться. В бадьорому, бойовому дусі, – запевнив Григорян.

Жителі Маріуполя хочуть знати, що їх не кинули

Ще одним гостем марафону був самовисуванецьпо одномандатному виборчому округу №58 Максим Бородін, головний координатор екологічної групи «Дайте кисню». Він вирішив не приєднуватися до жодної партії саме через те, що у місті його знають, як незаангажованого громадського активіста.

Критичним питанням для Маріуполя, на думку Бородіна, є екологія. Другим головним пунктом його програми є ухвалення закону, який би дозволив відкликати діючих депутатів. «Відсутність зрозумілого способу відкликати депутата заважає людям повірити в те, що можна щось змінити», – сказав він.

Бородін також підтримує децентралізацію в Україні. Він є прихильником ідеї залишати податки на місці, замість того, щоб їх збирав Київ. «У Маріуполі залишається всього 32,5 відсотка, решта все йде на Київ і там осідає, хоча це ті гроші, які повинні компенсувати шкоду, яку нам завдають заводи, – сказав Бородін. –Це гроші, які громада повинна витрачати на свій розсуд».

Разом із ведучими марафону він також обговорив свої спостереження щодо настроїв жителів Маріуполя. На його думку серед громади існує певнасоціальна та політична інертність, яку спричинила відсутність змін, на які в Маріуполі чекають вже півроку.

Бородін сподівається активізувати місцеву громаду, особливо молодь. Але, у деякій мірі, він також покладається на владу у Києві.

«Є відчуття того, що можливо нас кинули. З боку центральної влади повинен бути зрозумілий посил для громади, як все буде далі продовжуватися, чи не здадуть Маріуполь, щоб зрозуміти, як все буде далі відбуватися», – сказав Бородін.

Він уважає, що старше покоління розчароване у політиці і, напевно, не прийде на вибори. Саме тому Бородін покладається на підтримку молоді.

Він також розповів про перебіг передвиборчої кампанії у місті. Хоча Бородін особисто не знає про порушення закону, він зауважив разючу різницю у фінансуванні кандидатів.

З гостями у студії розмовляли журналіст «Громадського телебачення Донеччини» Сергій Горбатенко і журналіст Радіо Свобода Дмитро Шурхало. «Донбас обирає» транслюється на сайті Радіо Свобода щодня цього тижня з 15-ї до 17-ї години.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG