Доступність посилання

ТОП новини

Ведуться дискусії щодо вирішення української кризи в «женевському» форматі – МЗС Польщі


©Shutterstock
©Shutterstock

Наразі ведуться дискусії щодо пошуку рішення української кризи в інших, успішніших форматах, зокрема «женевському» – з участю України, Росії, США та ЄС. Про це у Брюсселі перед засіданням Ради міністрів закордонних справ, заявив голова зовнішньополітичного відомства Польщі Ґжеґож Схетина.

«Ми говоримо про реалізацію мінських домовленостей, але нам слід шукати також наступний значно ефективніший формат переговорів, який би був успішнішим за «нормандський», – зазначив він.

«З огляду на те, що на східній Україні наразі не сталося нічого надзвичайного, не йде мова й про розширення цих санкцій», – додає міністр закордонних справ Польщі, звертаючи увагу на те, що після «важкої ситуації, пов’язаної з атакою в Маріуполі, нині конфлікт виглядає дещо замороженим».

Ґжеґож Схетина висловлює думку, що на ситуацію в східній Україні слід реагувати «еластичним способом».

«Треба реагувати на ситуацію в Україні гнучким способом, бо не варто радикалізувати події, а реагувати відповідно до ситуації», – уточнює польський міністр, додаючи, що детальніше українське питання, включно із санкціями щодо Росії за її агресію, буде розглянуте у четвер на саміті голів держав та урядів ЄС.

Сьогоднішня Рада міністрів закордонних справ 28 держав ЄС внесла до порядку денного питання підготовки до саміту «Східного партнерства», який має відбутися в травні у Ризі.

Очікується, що голови зовнішньополітичних відомств країн Європейського союзу обговорять конфлікт на сході України та відносини Заходу з Російською Федерацією на тлі незаконної анексії Криму та воєнної агресії у південно-східній Україні.

Європейські дипломати також планують ухвалити спільну заяву до річниці окупації Росією українського Криму.

XS
SM
MD
LG