Доступність посилання

ТОП новини

Провал Білоуса. «Топ-10» разючих знахідок секретного звіту Кабміну


Акт перевірки діяльності Ігоря Білоуса і його заступників показав неефективність їхньої роботи у Державній фіскальній службі

Цього пленарного тижня Верховна Рада голосуватиме за призначення Ігоря Білоуса керівником Фонду державного майна. У понеділок екс-голова Державної фіскальної служби відвідав засідання Комітету з економічної політики, на якому отримав підтримку та рекомендації більшості.

«Уявіть собі державу, яка є власником і оператором сотень бізнесів. Що ми маємо на виході? Одне-два підприємства, які є дійсно прибутковими», – заявив Білоус, чітко окресливши свої перші кроки на посаді керівника: підготовку до приватизації великих державних підприємств. Як приклад, він назвав Одеський припортовий завод.

Білоус був змушений подати у відставку з посади керівника Державної фіскальної служби (ДФС) у лютому цього року. Його відставці передувало службове розслідування щодо неналежного виконання ним та його заступниками службових обов’язків.

Засекречені висновки службового розслідування, які отримала редакція програми Радіо Свобода та Першого каналу «Схеми», містить цілу низку фактів, які показують, що реформи податкової служби та митниці в Україні не відбулося. Ситуація подекуди навіть погіршилася.

Але Білоус не вважає свою роботу в ДФС неуспішною. «Треба дивитися реальні результати за рік. Дуже багато речей залишилося поза кадром… Ви розумієте, що ми як прийшли, то в державному бюджеті був майже нуль. І вже зараз прем’єр звітує, що є позитивні результати по накопиченню грошей на єдиному казначейському рахунку. І якщо ви не знаєте, то з місяця в місяць в Україні ПДВ все більше збирається. Це наше одне з найбільших досягнень», – зазначив він.

Білоус визнав, що не встиг реформувати митницю і трансформувати податкову міліцію у службу фінансової розвідки. А пішов із посади керівника ДФС із усвідомленням, що наступникам буде набагато легше працювати. Мовляв, основні проблеми після революції його команда здолала.

Свої знахідки Кабінет міністрів засекретив і відмовився надавати Радіо Свобода на запит про доступ до публічної інформації. Але журналісти проекту «Схеми» отримали копію звіту спеціальної комісії, до якої входили представники органів влади та бізнес-асоціацій. У звіті йдеться про роботу Державної фіскальної служби від часу призначення Білоуса та його заступників Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка 6 червня до моменту відставки 23 лютого 2015 року.

Тільки за час роботи комісії було отримано й опрацьовано 250 звернень від представників бізнесу щодо роботи Білоуса та його команди. При цьому у розслідуванні зазначається, що 52 відгуки відносно роботи ДФС були схвальними, але «з однаковим дослівним змістом», тому комісія не взяла цю інформацію до уваги.

1. Провалив реорганізацію

На своїй посаді Білоус не спромігся створити державний орган з чіткою, логічною і контрольованою управлінською вертикаллю, що призвело до створення надзвичайно «неефективної системи управління». Через те страждали як кількісні, так і якісні показники боротьби з правопорушеннями в податковій та митній сферах, «організаційна та кадрова стабільність», вчасність кадрових призначень у ДФС.

2. Мав хронічні конфлікти через митницю

Всередині структури ДФС був конфлікт між двома керівниками, самим Білоусом та його заступником Анатолієм Макаренком, який відповідав за митницю. Зокрема, комісія встановила, що Білоус відмовляв у призначенні кандидатур на посади, пов’язані з митницею, подані Макаренком. У той же час він «двічі не відреагував на службові записки Макаренка щодо необхідності відсторонення начальника Волинської митниці ДФС Андрейківа».

Комісія також встановила, що Білоус постійно ініціював перевірки Чернігівської митниці, тоді як Макаренко стверджував, що вона є «зразковою».

3. Не спромігся побороти старі схеми відшкодування ПДВ

Проблема невідшкодованого податку на додану вартість не поліпшилася за часів головування Білоуса. Комісія дійшла висновку, що «спостерігається негативна практика з попередніх періодів щодо збереження механізмів ручного режиму регулювання процедури відшкодування ПДВ».

Зокрема, за Білоуса було «систематичне надання ДФС позитивних висновків щодо відшкодування ПДВ платникам, які, зокрема, здійснюють експорт через офшорні країни». Також не була вирішена проблема переплати ПДВ бізнесом.

4. Не зміг стягнути борг із Коломойського

Податкова за Білоуса не застосовувала жодних санкцій щодо найбільшого боржника ПАТ «Укрнафта» для стягнення боргів, які на початок року становили 1,7 мільярда гривень.

50% + 1 акція «Укрнафти» належить державній компанії НАК «Нафтогаз України». Близько 42% належить компаніям, пов’язаним з олігархом Ігорем Коломойським, який контролює менеджмент компанії. Раніше Коломойський публічно заявляв, що не платитиме боргів.

У листопаді 2014 року прокуратура Сумської області відкрила кримінальне провадження за фактом несплати ПАТ «Укрнафта» рентних платежів при видобуванні вуглеводневої сировини в регіоні.

5. Адміністрування податків погіршилося

Проблеми з адмініструванням податків не тільки не були вирішені за головування Білоуса, але й погіршилися. Як одну з ілюстрацій такого висновку комісія наводить приклад, що «тільки за січень – лютий 2015 року кількість відмов (у реєстрації податкових накладних у реєстрі ДФС) зросла майже в 2 рази в порівнянні з усім 2014 роком».

Проблема адміністрування податків є однією з найболючіших для бізнесу в Україні. Згідно з рейтингом Світового банку, Україна займає 108-у сходинку із 189 за критерієм простоти сплати податків.

6. Податкова заплющувала очі на ухилення від оподаткування

Комісія дійшла висновку, що кількість кримінальних проваджень, які були відкриті стосовно ухилення від податків, не дала позитивних результатів. «Як наслідок, залишаються непокараними факти організації схеми ухилення від оподаткування, в тому числі у злочинних угрупуваннях». 16 обласних управлінь ДФС із 24 взагалі не зареєстрували жодного кримінального провадження щодо ухилення від податків.

7. Податкова продовжувала «кришувати» схеми

У звіті комісії досить детально говориться про «кришування» схем ухилення від оподаткування та фіктивного підприємництва, в тому числі оперативними та слідчими підрозділами.

«Вся робота оперативних та слідчих підрозділів зводиться до формального обстеження юридичної адреси, що впливає на якість доказової бази щодо протиправної діяльності підприємств».

«Аналізом звітності встановлено, що лише у 8% випадків підрозділами податкової міліції вносяться до ЄРДР відомості щодо кримінальних проваджень за статтею 205 ККУ «Фіктивне підприємництво».

8. Провалено боротьбу з корупцією всередині ДФС

На порушення закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» ДФС не спромоглася створити внутрішню службу власної безпеки, яка має перевіряти своєчасне подання декларацій, наявність конфліктів інтересів тощо. Власне, ДФС навіть не намагалася створити такий структурний підрозділ.

«Слід зазначити, що порівняно з 2013 роком загальна кількість заходів попереджувально-профілактичної роботи зменшилася», згідно з висновками звіту.

Із 364 повідомлень про можливі правопорушення податківців, що надійшли на «гарячу лінію», тільки за трьома було відкрите кримінальне провадження в 2014 році – тобто, менше ніж в 1% випадків. Ще 19 осіб було притягнено до дисциплінарної відповідальності, а 62 особам «винесені офіційні застереження» щодо неприпустимості дій, які можуть привести до корупції.

«Ефективність боротьби з корупцією в органах ДФС протягом досліджуваного періоду можна охарактеризувати як недостатню», – говориться у звіті.

9. Нелегальна торгівля підакцизними товарами цвіте буйним цвітом

Всі схеми нелегального виробництва та обігу нелегальних підакцизних товарів залишилися працювати. Працюють, наприклад, підпільні цехи з виробу фальсифікованих лікеро-горілчаних виробів.

У торгівлі тютюном найбільш популярною залишалася схема «перерваного транзиту», коли через порти завозяться контейнери з цигарками, які начебто призначені для бізнес-структур у Молдові чи Придністров’ї. Але реально товар «осідав» в Україні.

Автомобілі продовжували завозити під виглядом запчастин; нафтопродукти – завозити танкерами та розмитнювати тільки маленький обсяг із танкерів, з якого й сплачувались податки. Решта розмитнювалась «по-сірому».

Більш того, частини території Донецької області, які не контролюються центральною владою, стали для України власним «Придністров’ям» – тобто територією, на якій процвітає нелегальне виробництво та контрабанда підакцизними товарами. Частину такої контрабанди виявляють українські податківці і порушують кримінальні справи.

10. Податкова не в змозі розслідувати кримінальні справи

Дуже маленький відсоток кримінальних справ, які веде податкова, доходить до суду з обвинувальним актом. У період від1 червня 2014 року до 28 лютого 2015 року ця частка складала тільки 6%. У цілому за 2014 рік вона становила 10%.

Податкова міліція взагалі, схоже, їсть свій хліб задурно. «Економічний ефект від заходів оперативних підрозділів податкової міліції є взагалі мізерним», – сказано у звіті комісії.

Ці висновки детально описані в акті службового розслідування діяльності Фіскальної служби під керівництвом Ігоря Білоуса та його заступників Володимира Хоменка та Анатолія Макаренка. За результатами росзлідування заступників Кабмін звільнив, а от Ігоревію Білоусу дали можливість піти «за власним бажанням».

Призначення Ігоря Білоуса головою Фонду державного майна підтримав комітет Верховної Ради з економічного розвитку, очолюваний соратником прем’єра Арсенія Яценюка Андрієм Іванчуком. Голосування за Білоуса призначене у парламенті на вівторок, на першу половину дня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG