Доступність посилання

ТОП новини

Закарпаття: влада придушує, а не вирішує проблему – експерт


Вікторія Подгорна
Вікторія Подгорна

Якщо не буде швидких реформ, то підтримка озброєних радикалів зростатиме – Вікторія Подгорна

Конфлікт на Закарпатті засвідчив, що влада повинна не лише наводити лад, але й не зволікати з реформами. Адже конфлікт у значній мірі спричинений тим, що досі ніхто не намагався зруйнувати систему в регіоні, інтегральним чинником якої була контрабанда. Ситуація також свідчить, що старі моделі зав’язків, коли центр насамперед враховував інтереси регіональних еліт, за нових умов вже не працюють. Більше про суспільно-політичний вимір закарпатського конфлікту Радіо Свобода розповіла політолог Вікторія Подгорна.

Закарпаття: влада придушує, а не вирішує проблему – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Свідченням яких процесів стали події на Закарпатті?

Системне питання, яке постало ще з часів Врадіївки 2013-го року – це питання справедливості. На жаль, це питання не вирішується
Вікторія Подгорна

– Стара держава робить усе можливе, щоб придушити такі конфлікти. Але чому я кажу про стару державу? На жаль, серед політиків, перш за все від «Блоку Петра Порошенка», позиція така охоронна. І вони не бачать системне питання, яке постало ще з часів Врадіївки 2013 року – це питання справедливості. На жаль, це питання не вирішується. Це матиме серйозні наслідки, бо суспільство не отримало після революції та зміни влади хоча б якогось покращення.

Ситуація на місцях ще гірша, ніж на національному рівні. Тобто, є якийсь компроміс між центральною владою та регіональною, яка вже давно належить місцевим князькам. Така ситуація в Закарпатті є більш безпрецедентна, ніж в інших регіонах. Але в інших регіонах ситуація не набагато краща, ніж там. І це ті підвалини, які можуть призвести до конфліктів подібних до того, що триває на Донбасі. Це ключовий сценарій Путіна, який він розглядав від початку Майдану: перетворити Україну на вольницю й махновщину, як на початку ХХ століття… Такі конфлікти нас наближають до таких сценаріїв.

– Як на Вашу думку, конфлікт на Закарпатті стане приводом для боротьби проти радикалів чи для боротьби із контрабандою?

Влада намагається просто придушити конфлікт. Вирішити питання на тактичному рівні, не прагнучі провести реальні зміни, які ми називаємо реформами
Вікторія Подгорна

– Влада намагається просто придушити конфлікт. Вирішити питання на тактичному рівні, не прагнучи провести реальні зміни, які ми називаємо реформами. Влада не розбирається в проблемі…

Владі треба не лише придушувати, а вирішувати питання на системному рівні – створювати умови для голосу громад, а не лише взаємозв’язки на рівні еліт
Вікторія Подгорна

Бо що таке децентралізація за таких умов? Це дуже небезпечно. Якщо нема консолідованих громад, а домінують клани, як вони домінують з часів Кучми і до сьогодні, то децентралізація може призвести до феодальної роздробленості. Тому владі треба не лише придушувати, а вирішувати питання на системному рівні – створювати умови для голосу громад, а не лише взаємозв’язки на рівні еліт.

– Як за таких умов зміняться суспільні настрої – на користь влади чи на користь опозиції?

Опозиція зараз формується знизу. Для чинної влади в тому алгоритмі, в якому вона зараз працює – це небезпечно
Вікторія Подгорна

– Більш вірогідно – на користь опозиції. Я так розумію, що буде зростати підтримка отаких парамілітарних утворень з людей, які воювали на сході. Реальна опозиція формується не в парламенті, і це не попередня влада. Опозиція зараз формується знизу. Для чинної влади в тому алгоритмі, в якому вона зараз працює – це небезпечно. Бо вони працюють в типовому пострадянському алгоритмі. Вони жодним чином не намагалися налагодити діалог із суспільством.

– І влада у даній ситуації також це продемонструвала?

Не кажу, що «Правий сектор» діє правильно, але він порушує ті питання, які на язиках і в думках людей. Він транслює в дуже різкій формі те, що думають люди
Вікторія Подгорна

– Так. Я не бачу спроби вирішити проблему. Ми ж знаємо, що Закарпаття є корумпованим: що там клани, що там контрабанда. Я не кажу, що «Правий сектор» діє правильно, але він порушує ті питання, які на язиках і в думках людей. Він транслює в дуже різкій формі те, що думають люди. Бо запит цей залишається в людей – він все одно є. І якщо влада далі буде це ігнорувати, то він може вибухнути. І це дуже небезпечно!

Вони повинні зрозуміти, що їм доведеться поступитися власними інтересами і дати суспільству можливість приймати участь в процесах. Бо суспільство вже не готово бути просто на рівні кріпаків, як це було. Люди вже дозріли до того, що хочуть приймати участь у процесах.

Не вийде утримати ситуацію такими методами, якими користувалася попередня влада. Потрібно змінювати філософію. А якщо вони не зможуть цього зробити, то ми взагалі можемо втратити державу.

На цю ж тему:

12.07.2015
Контрабанда і вестерн у Мукачеві: винні всі

Немає на Закарпатті людини, яка б не знала правди про контрабанду й зиски, що їх має місцевий криміналітет і влада далі
12.07.2015
Мукачівський синдром. Відчувається «російський слід»

Розмита ідентичність, російська агентура та кримінальні клани далі
13.07.2015
Події в Мукачеві. Закарпаття під прицілом

Тож той, хто називає себе українським патріотом і викрикує «Україна понад усе!», має думати в першу чергу про неї, а не свій вузькопартійний інтерес далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG