Доступність посилання

ТОП новини

Телеканал СТБ має вибачитися за недостойну реакцію на білоруську мову – Кабачій


Наталка Белозьорова
Наталка Белозьорова

«Це тільки формально український канал. А ведучі – тільки формально українці» – один із коментаторів

Білоруська танцівниця не виграла у телевізійному шоу в Україні, але знайшла тут багато друзів та вболівальників. Потік листів і слів підтримки на сторінці Наталки Белозьорової такий великий, що білоруська студентка, яка нині навчається у Польщі, не встигає на них відповідати. Її історія в українському сегменті мережі Facebook затьмарила навіть політичні новини з Білорусі, бо, як у дзеркалі, показала українцям їхні власні проблеми.

Несподівано 20-літня білоруська студентка Наталка Белозьорова стала зіркою українських соціальних мереж. Десятки українців просяться до неї «у друзі» в мережі Facebook, вона отримує від них листи-підтримки, а незалежні білоруські медіа запрошують дати інтерв’ю. А сталося це через популярне шоу «Танцюють усі» на українському телеканалі СТБ, де Наталка виступила із запальним білоруським танцем, але вразила журі не ним, а своєю білоруською мовою. Реакція журі, які почали реготати, почувши білоруську мову, і викликала протести українців, які обурювалися поведінкою українських телезірок і вибачалися за них перед білоруською дівчиною.


Сама Наталка каже, що не ображається і не хоче «роздмухувати з мухи слона». Але реакція суддів її таки здивувала, бо до того вона не зустрічалася з ситуацією, коли б українці не розуміли білоруської мови.

Це був перший раз, коли я зіткнулася з тим, що українці мене не розуміють
Наталка Белозьорова

«Це був перший раз, коли я зіткнулася з тим, що українці мене не розуміють. У мене було багато друзів з України, завжди я розмовляла з ними білоруською, а вони зі мною українською. Звичайно, я була шокована. Як писали десь у коментарях, може, так і було, що в очах у мене було «куди я потрапила», тому що я, чесно, не сподівалась такої реакції», – сказала Наталка Белозьорова в інтерв'ю Білоруській службі Радіо Свобода.

Український історик і публіцист Роман Кабачій вважає, що члени журі поводилися недостойно і що ситуація вимагає офіційних вибачень з боку керівництва телеканалу СТБ, навіть незважаючи на те, що білоруська танцівниця зла на них не тримає.

Людей, які більш-менш знайомі з Білоруссю, та ситуація дуже обурила. Це просто страшно скандально!
Роман Кабачій

«Людей, які більш-менш знайомі з Білоруссю, та ситуація дуже обурила. Це просто страшно скандально! Зараз дуже відомі люди вимагають від каналу СТБ вибачень. І я думаю, що тема ця, навіть якщо Наталка каже, що не ображається на суддів, не закрита до офіційного вибачення представників телеканалу СТБ», – сказав Кабачій в інтерв’ю білоруському радіо Euroradio.fm.

«Це тільки формально український канал»

Український телеведучий Влад Яма пояснює цю ситуацію тим, що журі не сподівалось, що конкурсантка почне говорити з ними білоруською, а тому вони просто розгубилися. У будь-якому разі, жодної причини вибачатися він не бачить.

«Вона перша за 8 років існування нашого шоу, хто ось так «з ходу», без попередження, з нами почав розмовляти білоруською. Сам цей факт для нас був несподіваним, і поки ми з нею розмовляли, ніяк не могли до цього звикнути. От і все! Ніякої неповаги до білоруської мови я тут не бачу», – сказав український телеведучий білоруському радіо.

Проте українці, які досі пишуть на Наталчину сторінку в мережі Facebook, сприйняли поведінку ведучих із образою, крізь призму ставлення до української мови.

«Це тільки формально український канал, – пише один з коментаторів. – А ведучі – тільки формально українці».

Дякую Наталочці за спілкування з журі своєю рідною мовою, за запрошення говорити з нею українською! І це випробування журі не пройшло

«Дякую Наталочці за спілкування з журі своєю рідною мовою, за запрошення говорити з нею українською! І це випробування журі не пройшло, поведінка членів журі якнайменше смішна, якби не така гірка», – додає інша коментаторка з України.

У багатьох відгуках українці дякують білоруській студентці за те, що познайомила їх зі звучанням білоруської мови, адже мову сусідньої країни багато з них почули вперше.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG