Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні тренування на Яворівському полігоні стануть ще більш масштабними


Тренування на Яворівському полігоні. Липень 2015 року
Тренування на Яворівському полігоні. Липень 2015 року

Міністри оборони України, Литви, Латвії, Естонії відвідали Яворівський полігон з інспекцією

Львів – Україна, Польща, Литва, Латвія та Естонія посилюють співпрацю в оборонній сфері. Про це заявили міністри оборони цих країн. 15 грудня вони відвідали Яворівський полігон на Львівщині, де проходять міжнародні військові навчання для українських бійців під керівництвом натовських інструкторів. А днем раніше у Києві міністри оборони п’яти країн підписали спільну заяву з питань розвитку співробітництва в оборонній сфері.

ЗАВАНТАЖИТИ

Наприкінці листопада на Яворівському полігоні розпочали тренування бійці 24-ї окремої механізованої бригади за стандартами НАТО. 15 грудня для міністрів України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії вони продемонстрували вишкіл зі стрільби, навики щодо очищення території від ворога, розповіли про те, як вчаться користуватись рухомими радіолокаційними станціями контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36, які у листопаді були доставлені зі США до Львова. 75 американських інструкторів вчать українських артилеристів.


Боєць Ігор Козерог каже, що за кілька тижнів вже знає, як користуватись новою військовою технікою, і вміє це робити. Ці радари допоможуть визначати стріляючі батареї до 36 кілометрів.

«У принципі нічого важкого немає, ми справляємось з цією технікою. Закінчується курс навчання і те, що ми знаємо, нам вистачає», – каже молодший сержант Віктор Козерог, який працюватиме з новим радаром у зоні АТО.

Сусіди України розуміють загрозу з боку Росії

Степан Полторак
Степан Полторак

Українській армії потрібна сучасна зброя і військова техніка, але дуже важливо, щоб бійці вміли нею користуватись, наголосив міністр оборони України Степан Полторак. Навчання бійців наступного року продовжуватиметься, і Міністерство оборони домагається виділення на них з бюджету понад двох мільярдів гривень. Міжнародні тренування на Яворівському полігоні, зокрема, підтримує Польща, Литва, Латвія, Естонія.

Ми всі чітко розуміємо загрози і те, що співпраця між нашими країнами забезпечує безпеку
Степан Полторак

«Ми всі чітко розуміємо загрози і те, що співпраця між нашими країнами забезпечує безпеку. Ми збільшимо кількість навчань, вдосконалимо розвиток наших фахівців. Я задоволений мотивацією наших бійців – вчитись», – наголосив міністр Степан Полторак.

Сержант литовської армії Олег Магас на Яворівському полігоні вперше. Він працює інструктором, навчає український бійців стрільбі. Сам раніше також неодноразово брав участь у натовських вишколах, де не лише вивчив стандарти НАТО, а й здобув військовий досвід і навики.

Дуже добре можу оцінити навики українських бійців. Вони швидко все схоплюють. Треба підтягнути ще стрільбу, менше стріляти, але влучніше
Олег Магас

«Я переживаю за події в Україні. Мій дідусь мешкає у Львові. З перших днів відстежую з друзями, що тут діється. Дуже добре можу оцінити навики українських бійців. Вони швидко все схоплюють. Треба підтягнути ще стрільбу, менше стріляти, але влучніше», – говорить литовський військовослужбовець.

Безпечна Україна – безпечна Європа

До співпраці з Україною щодо проведення спільних навчань у наступному році долучиться також Естонія. Міністр оборони цієї країни Ханес Хансо співпрацю між державами членами НАТО і Україною назвав історичною, такою, що вимагає не лише дружніх відносин, але й взаємодовіри.

Ми продовжуватимемо надавати допомогу Україні в її євроінтеграційних прагненнях, щодо реформування ЗСУ. Надаючи підтримку Україні ми підтримуємо і безпеку в Європі
Ханес Хансо

«Ми продовжуватимемо надавати допомогу Україні в її євроінтеграційних прагненнях, щодо реформування ЗСУ. Надаючи підтримку Україні ми підтримуємо і безпеку в Європі. Це новий період співпраці, який сприятиме гарантуванню безпеки в Європі в майбутньому», – переконаний естонський міністр.

Влітку цього року Україна, Польща і Литва підписали технічну угоду про створення українсько-польсько-литовської бригади, яка дислокуватиметься у польському місті Любліні. На сьогодні 18 українських офіцерів увійшли до керівництва бригади, вони служитимуть у Польщі. Спершу міністри оборони обіцяли, що перше навчання бригади розпочнеться у грудні цього року, тепер мова йде про наступний рік. Головна мета створення спільного військового підрозділу – це поліпшення безпеки в регіоні розташування трьох країн, обмін досвідом, підготовка солдатів.


На цю ж тему:

15.12.2015
Війна в Україні – унікальний досвід, який може використати НАТО – Мединський

«Відкриття в Україні центру вивчення гібридної війни дозволило б більш ретельно досліджувати нинішній конфлікт» далі

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG