Доступність посилання

ТОП новини

ЄС збирається подовжити санкції проти Януковича і 15 осіб із його оточення


Віктор Янукович. Архівне фото
Віктор Янукович. Архівне фото

«Це вигідно самому ЄС, щоб найвищі випадки корупції, такі, які визнані дійсно в усьому світі, – щоб ці випадки були розслідувані, а люди покарані»

У вівторок, 2 березня, як очікується, Європейський союз має подовжити санкції проти колишнього президента України Віктора Януковича та 15 осіб із його найближчого оточення, які добігають кінця 6 березня. Очікується, що із санкційного списку ЄС буде вилучено міністра охорони здоров’я часів президентства Януковича Раїсу Богатирьову. Санкції були запроваджені два роки тому через розслідування щодо зловживання державними грошима та незаконне виведення активів за межі України.

Посли країн ЄС, які постійно представляють 28 країн-членів у Брюсселі, мають вирішити питання подовження санкцій у вівторок, 2 березня і, як кажуть Радіо Свобода джерела в ЄС, рішення буде позитивним – санкції проти Віктора Януковича та людей з його найближчого оточення будуть подовжені ще на один рік.

Вочевидь, як кажуть дипломатичні джерела в ЄС, рішення може бути опубліковано в офіційному Журналі ЄС 5 березня, відтак одразу і вступлять в силу.


Причиною санкцій, які вступили в дію 6 березня 2014 року – невдовзі після Майдану і втечі Януковича та його оточення – була і залишається такою: «за зловживання державними коштами та їх незаконне виведення з України». Санкції вже подовжувались минулого року.

У списку ЄС, скажімо, колишній міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка, колишній голова СБУ Олександр Якименко, радник Януковича Андрій Портнов, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, глава адміністрації Януковича Андрій Клюєв, бізнесмен Сергій Курченко, колишній міністр освіти та науки Дмитро Табачник та інші посадовці доби президентства Віктора Януковича.

Днями міжнародна антикорупційна організація Transparency International закликала ЄС подовжити санкції проти Януковича та його найближчого кола.

Андрій Марусов
Андрій Марусов

В інтерв’ю Радіо Свобода голова правління українського представництва Transparency International Андрій Марусов пояснив чому, на його думку, санкції ЄС нині мають бути подовжені.

Санкції мають бути подовжені, бо дійсно йдеться про корупцію великого рівня
Андрій Марусов

«Санкції мають бути подовжені, бо є достатньо доказів – хоча не юридичної сили, не залізні докази, – а докази, які були знайдені громадськими активістами, журналістами-розслідувачами, про те, що дійсно йдеться про корупцію, про корупцію великого рівня», – каже Марусов.

«Ми розраховуємо на те, що дослухаються, бо це вигідно самому Європейському союзу, щоб найвищі випадки корупції, такі, які визнані дійсно в усьому світі, – щоб ці випадки були розслідувані, а люди покарані», – додає Марусов в інтерв’ю.

Днями Transparency International також закликала владу України «повністю розслідувати пов’язані з корупцією злочини колишнього президента, притягнути його до відповідальності та повернути мільярди євро вкрадених активів».

Санкції важливі і з точки зору символу, і закону. Бо вони спрямовані проти людей, які корумповані, порушували закон і переслідували громадян України
Олексій Гарань

На думку українського політолога Олексія Гараня, санкції проти Януковича та його оточення мають не лише юридичне значення.

«Очевидно, що санкції важливі і з точки зору символу, і закону. Бо вони спрямовані проти людей, які, по-перше, корумповані, а по-друге, порушували закон в самій Україні і переслідували громадян України. То я вважаю, що це дуже важливо з символічної точки зору – в пам’ять тих жертв, які полягли на Майдані», – каже Гарань в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Найкорумпованіший у світі»

За нещодавнім опитуванням міжнародного порталу «Викривай корупцію», Віктор Янукович виявився найкорумпованішим політиком світу, випередивши кількох колишніх лідерів – зокрема латиноамериканських, а також низку компаній та організацій – включно з ФІФА, за якою тягнеться хвіст корупційних скандалів.


Як очікується, із санкційного списку ЄС у вівторок буде вилучено прізвище міністра охорони здоров’я часів Януковича Раїси Богатирьової.

Наприкінці січня Суд Євросоюзу, розташований в Люксембурзі, виніс рішення в об’єднаній справі Микола Азаров (екс-прем’єр) та Олексій Азаров проти Європейської ради, а також у справах Сергія Арбузова (колишній перший віце-прем’єр) та Едуарда Ставицького (екс-міністр енергетики та вугільної промисловості).

Суд встановив, що посадові особи не можуть бути піддані санкціям лише через те, що в третій країні розпочато попереднє розслідування їхніх дій. Відтак, всі без винятку активи цих осіб, арештовані в ЄС, мають бути «розморожені».

«Будь-які виключення з цих санкцій буде, очевидно, використовуватися Росією і російською пропагандою у пропагандистській війні проти України. Тому (продовження санкцій) мало би важливе значення», – каже професор Гарань.

Юридично, однак, рішення суду ЄС не означає невідкладного зняття арешту з активів. Це пов’язано із особливостями санкційного механізму: Рада ЄС щороку ухвалює нові санкції, які щоразу треба оскаржувати наново. Таким чином, 28 січня було скасовано виключно той арешт, що діяв із березня 2014 по березень 2015 року.

Політолог Гарань погодився із закликами міжнародних антикорупційних організацій до нинішньої української влади активніше розслідувати корупційні справи часів Януковича й активніше повертати незаконно виведені активи з-за кордону.

«Очевидно, що немає задоволення темпами розслідувань і покарань. Це зрозуміло!» – зауважує політичний експерт.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG