Доступність посилання

ТОП новини

Український футболіст, що перейшов до Росії, став «зрадником»


Гравець національної збірної України з футболу Євген Селезньов під час першого матчу плей-офф відбору Євро-2016 між збірними України та збірними Словенії. Львів, 14 листопада 2015 року
Гравець національної збірної України з футболу Євген Селезньов під час першого матчу плей-офф відбору Євро-2016 між збірними України та збірними Словенії. Львів, 14 листопада 2015 року

«Футбол поза політикою? Розкажіть це Маркевичу, Зозулі, Ротаневі й Федецькому, а також родичам і друзям загиблих ультрас» – оглядач MatchDay

У часи агресії Москви проти Києва перехід одного з провідних футболістів України Євгена Селезньова до Росії розпалив пристрасті. Менш як рік тому він був на чолі українського футболу – провідний нападник провідного клубу, що викликав захват мільйонів українців. Тепер він захищає свій перехід до команди з Росії – країни, яка розпалила війну на його рідному Донбасі.

«Я ніколи не змішував спорт і політику. Склалася певна ситуація. Сподіваюся, люди розберуться, – заявляв Євген Селезньов після переходу з українського «Дніпра» до російської «Кубані» в інтерв’ю українському спортивному сайтові Tribuna.com. – Може, хтось назвав мене зрадником, не знаю… Але я нікого не зраджував!»

Несподіваний перехід викликав зливу коментарів – зокрема, й з боку колег Селезньова. Гравець львівських «Карпат» Олег Голодюк заявив, що ніяка сума грошей не переконає його грати в Росії. Олександр Шовковський, колишній воротар «Динамо» (Київ), заявив українському сайтові «Перший футбольний», що для нього «було б дещо дивно вирушати грати в чемпіонат Росії саме в цей момент».

Іще минулого літа було б важко уявити таку ворожнечу до Євгена Селезньова. Він, один із найкращих футбольних нападників України, був одним із головних рушіїв успіху дніпропетровського «Дніпра» й його тріумфальної ходи до самого фіналу Ліги Європи. Ці успіхи були серед не таких уже й чисельних добрих новин для України під час війни на сході держави й економічної кризи.

Та тепер, менш ніж рік по тому, клуб бореться за виживання, погрузнувши в боргах. У схожому важкому становищі перебуває ще низка українських клубів.

Та коли ще кілька гравців «Дніпра» змінили клуб – Валерій Федорчук пішов до київського «Динамо», а Денис Бойко – до «Бешикташу» в Туреччину, – це не викликало такого здивування. Врешті, й до Росії вже за час війни перейшов понад десяток українських футболістів. Але коли саме Росію обрав собі гравець такого масштабу, як Селезньов, це змінило ситуацію.

Зрада чи крок уперед?

Оглядач українського сайту MatchDay Сергій Дрига пише, що Євгеном Селезньовим цікавилися такі відомі клуби, як «Спортинг» і «Галатасарай», «Фенербахче» і «Олімпіакос», його був знову готовий запросити «Шахтар», у якому футболіст уже грав раніше багато років, та врешті нападник «Дніпра» опинився в Росії – у краснодарській «Кубані», що ще недавно вважалася, за словами журналіста, далеко не найуспішнішим у фінансовому плані клубом.

Як написав автор статті, зараз «важко розраховувати, що рішення Євгена Селезньова перебратися до «Кубані» буде сприйняте позитивно» – в той час, коли головний тренер «Дніпра» Мирон Маркевич відкрито підтримує українську армію, колишній партнер футболіста Роман Зозуля організував доброчинний фонд, щоб допомогти бійцям (він навіть виставив на аукціон свою медаль із фіналу Ліги Європи), коли інший партнер у клубі і збірній Артем Федецький каже, що «краще закінчити кар’єру, ніж поїхати до Росії», а капітан колишньої команди Руслан Ротань не перейшов до російського «Рубіну» з Казанітільки через те, що такий вчинок могли б неправильно зрозуміти вболівальники і грати в Росії наразі не найкращий варіант.

«Футбол поза політикою? Розкажіть про це Маркевичу, Зозулі, Ротаневі й Федецькому. А також родичам і друзям загиблих ультрас. Чи зрозуміємо ми крок Євгена? Чи пробачимо?» – пише оглядач.

Дехто вважає, що ні. Ще до переходу Євгена Селезньова до Росії відомий ветеран українського футболу Олег Лужний заявляв про українських футболістів, що перебираються до Росії в часи нинішньої війни: «Раз вони туди поїхали, то назад, в Україну, їх уже не потрібно впускати».

Але не всі в Україні критично ставляться до кроку уродженця нині окупованої Макіївки. Олег Саленко, який грав за національні збірні і України, і Росії, заявляв російському сайтові «Спорт-Експрес», що Євген Селезньов, на його думку, зробив правильний крок, перейшовши до команди з Росії. На запитання, чи стане цей перехід для Селезньова кроком уперед, Саленко відповів позитивно.

Автор матеріалу: Tony Wesolowsky

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG