Доступність посилання

ТОП новини

Чи покарають фігурантів «чорної бухгалтерії»? (Огляд преси)


Отримувачам із «чорної каси» доведеться відкуплятися

Після оприлюднення «чорної бухгалтерії» Партії регіонів багато хто мав би подати у відставку. Однак в Україні правоохоронні органи використовуються лише з метою шантажу, переконує дописувач тижневика «Країна».Тому фігурантам із «чорної каси» доведеться відкуплятися. Колишнім – теж, якщо ще не втекли. Усі попали на гроші. Наявність у справі Національного антикорупційного бюро підвищує ставки. У прокуратурі й поліції «такси» всі узгоджені. А НАБУ – новий орган. Посилаючись на нього можна буде вимагати більше грошей, зазначає тижневик.

Чи вистачить Надії Савченко сил зламати корумповану владну систему, чи система зламає її? Про це розмірковують експерти тижневика «Країна». Вони вважають, що Савченко не можна переламати. Але система максимально цього прагнутиме. Застосовуватиме всі механізми, щоб витиснути її з політикуму. Однак, українців в будь-якому разі очікує розчарування. Не тому, що Надія погана чи система надто сильна. А тому, що суспільство вкотре формує завищені очікування до людини. Але одна людина не може замінити 420 народних депутатів і десятки мільйонів їхных виборців. Тому Савченко може робити все чесно і порядно, але люди все одно розчаровуватимуться, переконаний експерт тижневика.

«Чи довго «проживуть» субсидії?» – у публікації під таким заголовком газета «День» інформує, що сьогодні понад 60 відсотків українських родин отримують субсидії. Однак навряд чи держава зацікавлена в тому, щоб країна виглядала для всього світу країною злидарів. А головне – вона навряд чи зможе забезпечувати субсидіями понад половину домогосподарств країни. І Мінфін уже взявся за справу. Для запобігання шахрайству при оформленні субсидій фіскальне відомство проводить процес верифікації одержувачів. Проблема полягає ще й у тому, що ціни на газ і тепло підвищені, але субсидії, що надаються громадянам, не монетизовані. І насправді їх отримують не сім’ї, а підприємства-монополісти. Докладніше з проблемою знайомить газета «День».

Національне антикорупційне бюро підозрює службових осіб Нацбанку в незаконному виділенні протягом 2014-2015 років рефінансування для семи банків. Це, на думку спеціалістів з бюро, призвело до неправомірної розтрати 12 мільярдів гривень. Про те, яким фінустановам, і чому найбільше надавалася фінансова протекція, розповідає газета «День».

Міхеїл Саакашвілі, обнадіяний доволі непоганою для нього соціологією, усе активніше береться за перевтілення «Руху за очищення» на політичну партію. Нещодавно група «Рейтинг», підсумувавши електоральні настрої, відвела цій – ще поки не створеній – партії третє місце. Як зазначає газета «Україна молода», розмови про створення головою Одеської облдержадміністрації власної партії не нові. Однак тепер партбудівництво у виконанні екс-президента Грузії пришвидшилося. Про те, на якій оргплатформі він створювати цю політичну силу, і якою буде субординація між Саакашвілі та його потенційними союзниками, «Україна молода» аналізує в матеріалі «Саакашвілі: нова іпостась?».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG