Доступність посилання

ТОП новини

Моґеріні: заборона мітингу Меджлісу в Сімферополі є прикладом «обмежень та залякування»


 Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Заборона відзначення річниці депортації кримських татар у Сімферополі є найсвіжішим прикладом обмежень та залякування, з якими нині зіштовхуються кримські татари. Про це заявила голова дипломатичної служби ЄС Федеріка Моґеріні з нагоди 71- ї річниці депортації кримських татар.

«Це був трагічний та переломний момент їхньої історії», – зазначає Моґеріні, зауважуючи, що Євросоюз послідовно підтверджує та вкотре висловлює своє занепокоєння порушеннями прав нацменшин та загальним погіршенням стану з правами людини на півострові з моменту незаконної анексії Криму Росією.

«Свобода пересувань, висловлювань та ЗМІ повинні поважатися. Представники міжнародних правоохоронних організацій мають отримати повний та необмежений доступ до всієї території України, включно з Кримом та Севастополем», – заявляє представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки.

Напередодні окупаційна влада Сімферополя відмовила Меджлісу кримськотатарського народу в проведенні жалобного мітингу, приуроченого до річниці депортації.

18 травня – 71 річниця сталінської депортації кримських татар. Тоді їх примусово завантажували у товарні вагони і вивозили в Казахстан, Узбекистан та на Урал. Депортація завершилась 20 травня 1944 року. Майже половина кримських татар загинула через примусове виселення.

XS
SM
MD
LG