Доступність посилання

ТОП новини

46% українців виступають за візовий режим з Росією – опитування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

46% українців виступають за закриті кордони й візовий режим з Росією.
Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології і російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр».

Респондентів запитали, якими б вони хотіли бачити відносини України з Росією. Так, 46% вважають, що відносини мають бути такими ж, як з іншими державами (із закритими кордонами, митницями), 45% – що Україна й Росія повинні бути незалежними, але дружніми державами (з відкритими кордонами, без віз і митниць), 2% – що Україна й Росія повинні об’єднатися в одну державу.

Водночас соціологи зазначають, що в Росії ситуація порівняно з травнем змінилася: зменшилася кількість тих, хто бажає закритих кордонів та митниць з Україною (30% – у травні, 25% – у вересні), збільшилася кількість тих, хто бажає дружніх та незалежних стосунків двох держав з відкритими кордонами без віз та митниць (з 54% у травні до 59% у вересні); кількість тих хто хоче об’єднання в єдину країну становить 8% (було 10%).

Також, соціологи зауважують, що ставлення українців до Росії та росіян до України дещо покращилося за останні півроку. При цьому в Росії відбулося суттєве зростання (9%), а в Україні незначне – 3%. Кількість тих, хто добре ставиться в Україні до Росії складає 34% (в травні було 26%), в Росії до України – 33% (в травні було 30%).

Опитування проводилося з 11 по 21 вересня, статистична похибка даних не перевищує 3,4%.

У січні Верховна Рада України визнала Росію країною-агресором.
Україна та Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі, проте Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG