Доступність посилання

ТОП новини

Керівник сепаратистської Південної Осетії запропонував «референдум про вступ до Росії»


Леонід Тібілов, архівне фото
Леонід Тібілов, архівне фото

Керівник фактичної сепаратистської влади самопроголошеної Південної Осетії у Грузії Леонід Тібілов запропонував провести «референдум» про вступ цього грузинського регіону до складу Росії.

Возз’єднатися з Росією є віковічною мрією народу Південної Осетії, заявив він після переговорів зі помічником президента Росії Владиславом Сурковим, який незаконно прибув до цього регіону.

Як сказав Тібілов, цю мрію південноосетинський народ вистраждав «протягом двох століть протистояння грузинському шовінізмові і фашизмові».

Про реакцію Суркова, якого вважають одним із чільних ідеологів сепаратистських рухів у післярадянських державах, зокрема й на сході України, нічого не повідомили.

Південна Осетія, колишня автономна область у складі Грузії, вже кілька разів то проголошувала свою «незалежність», то голосувала за «вступ до Росії», то знову поверталася в бік самопроголошеної «незалежності», то знову просилася в Росію. Фактично Тбілісі втратив контроль над регіоном 1992 року, і він існує завдяки потужній підтримці Росії. Урешті після війни Росії проти Грузії 2008 року Москва визнала цей регіон, як і іншу сепаратистську частину Грузії Абхазію, за «незалежні держави»; крім Росії, таке визнання зробили ще три держави світу: Нікарагуа, Венесуела й Науру. Міжнародна спільнота, як і Грузія, вважає обидва регіони невід’ємними частинами Грузії, тимчасово окупованими Росією – яка, на порушення її міжнародних зобов’язань, відмовилася виводити з них свої війська.

Після влаштування незаконного «референдуму» в окупованому Росією українському Криму про вступ півострова до Росії на неї вже наклали низку міжнародних санкцій, які обіцяють скасувати тільки після повернення півострова.

XS
SM
MD
LG