Доступність посилання

ТОП новини

Результати опитування у Криму щодо контракту з Києвом пообіцяли вже 1 січня


Результати опитування щодо можливості визнати окупований Крим українською територією в імовірному новому контракті з материковою Україною оприлюднять уже вдень 1 січня, заявив генеральний директор Всеросійського центру вивчення громадської думки Валерій Фйодоров.

Як заявив керівник установи, відомої за російським скороченням ВЦІОМ, у виступах у російських засобах інформації, опитування вже почали 31 грудня і розраховують основну його частину завершити до вечора.

За його словами, йдеться про телефонне, але репрезентативне опитування близько тисячі мешканців півострова щодо формулювань в очікуваному контракті, яких прагне Київ. Як стверджує Фйодоров, він розраховує, що похибка буде не більша ніж 4 відсотки. Умови Києва соціолог назвав непростими, суворими, невільницькими і скандальними.

Провести опитування у Криму щодо тексту угоди з материковою Україною про енергопостачання наказав президент Росії Володимир Путін. Київ вимагає, щоб у цьому тексті прямо йшлося про Автономну Республіку Крим як частину України, а не про «Кримський федеральний округ», як називають окупований Крим у Москві, без вказівки на конкретну країну – так було в дотеперішній угоді, термін чинності якої збігає опівночі. У Москві кажуть, що кримчани, багато з яких підтримали окупацію Криму, мають самі вирішити, чи погодитися на таке формулювання, чи далі потерпати від нестачі електроенергії. Нині Крим забезпечується електрикою за рахунок власної генерації, привезених генераторних установок і через енергоміст із сусідньої Росії, але цієї електроенергії не вистачає, і енергопотужності півострова зазнають частих аварій через перевантаження.

Увечері в середу, 30 грудня, до Криму знову припинилося постачання електроенергії високовольтною лінією «Каховська – Титан» із материкової частини України. Без електропостачання залишилися кілька районів півострова й деякі міста. В «Укренерго» повідомили, що лінію вимкнула автоматично система релейного захисту. З’ясувалося, що одна з опор лінії в Херсонській області впала – за попередніми даними, вона була пошкоджена вибухом. Під вечір у четвер, 31 грудня, в компанії повідомили, що плановий термін закінчення щойно розпочатих ремонтних робіт – 24 години, але за сприятливих обставин його можуть завершити й до кінця дня. Тим часом активісти громадянської блокади Криму нагадали, що термін нинішнього контракту на постачання електроенергії до Криму завершується опівночі з 31 грудня на 1 січня, і з початку нового року це постачання стане незаконним.

Всеросійський центр вивчення громадської думки, відомий також як ВЦІОМ, є державною соціологічною установою, головним замовником якої, за словами її керівника Валерія Фйодорова, є влада Росії. Критики стверджують, що компанія йде на провладні фальсифікації; в центрі заперечують такі звинувачення.

XS
SM
MD
LG