Доступність посилання

ТОП новини

Україна виконує зобов’язання за Мінськими угодами, а у відповідь порушення – Непоп


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна вносить зміни до Конституції, що передбачені Мінськими угодами, навіть попри те, що проросійські сепаратисти не виконують узятих на себе зобов'язань, а припинення вогню на Донбасі досягти досі не вдалося. Таку заяву в Європарламенті зробила виконувач обов’язків голови представництва України при ЄС Любов Непоп.

«Не бажаючи того, щоб нас звинувачували у невиконанні положень «Мінська», ми проголосували за ці зміни до Конституції, навіть попри те, що й серед громадян України у них не було великої підтримки, – пояснила дипломат. – Але що ми отримали у відповідь? Вогонь не припинений, відведення важких озброєнь не здійснено, прогресу з іншого боку немає. Але ж ми не можемо постійно односторонньо демонструвати результати, без таких самих кроків з боку представників так званих «ДНР»-«ЛНР» та Росії».

Непоп додає, що зміни до Конституції вже пройшли попереднє голосування Верховної Ради, але для завершення процесу Україна чекає виконання зобов’язань іншої сторони.

Натомість, заявляє виконувач обов’язків голови представництва України при ЄС, Київ має у своєму розпорядженні інформацію про присутність 9 з половиною тисяч російських військових на території України та ще 34 тисяч озброєних сепаратистів, що перебувають на Донбасі.

Українська армія дотримується режиму припинення вогню, обстріли ж із боку сепаратистських територій проводяться щоденно, пояснює Непоп, додаючи, що, згідно зі звітами спостережної місії ОБСЄ, важке озброєння там відведене не було, бо воно зафіксоване в інших місцях дислокації.

«Більше того, ми маємо достовірну інформацію, що Росія щодня надсилає на українську територію нове озброєння», – пояснює дипломат.

У той же час, додає Непоп, очевидними доказами грубих порушень сепаратистами положення Мінських угод про припинення вогню є кілька атак, унаслідок яких були взяті кілька сіл, що перебували у так званій «сірій зоні».

Російська сторона наразі ці заяви не коментувала.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG