Доступність посилання

ТОП новини

Савченко: ніхто з родичів не просив мене прибрати імена з оприлюдненого списку полонених


Надія Савченко
Надія Савченко

Народний депутат України Надія Савченко заявляє, що вона не отримувала скарг від родичів людей, які є в оприлюдненому нею списку полонених. Про це вона заявила під час прес-конференції у столиці Чехії Празі.

Савченко: ніхто з родичів не просив мене прибрати імена зі «списку заручників»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

«Я ще не отримала жодного дзвінка і жодної скарги від родичів, які б просили мене забрати людину зі списків», – заявила Савченко, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Вона також пообіцяла відреагувати на скарги, якщо такі будуть.

Савченко відкидає звинувачення в тому, що вона порушила українське законодавство, оприлюднивши імена полонених на Донбасі, і радить своїм критикам звертатися до суду.

«Дуже багато заяв звучать від людей, які не є експертами, які є популістами. Насправді ж в українському законодавстві є прописані закони. І я їх не порушувала, я завжди дію відповідно до норм законодавства… Я не публікувала в списках закритих особистих даних. Списки опубліковані досить обережно. Звичайно ж, вони невигідні тим структурам влади і тим людям у владі, які б не хотіли реального результату визволення полонених, а хотіли би просто і надалі робити на цьому свій політичний піар і отримувати свої бонуси. Якщо в когось до мене будуть серйозні звинувачення, я готова розглядати їх в суді, але ніяк не розглядати їх в жовтій пресі», – заявила депутат.

Савченко наполягає, що оприлюднення списків допоможе звільнити полонених. Вона також відкидає звинувачення, що ця інформація допоможе шахраям чи шантажистам нажитися на родичах.

За словами Савченко, випадки шахрайства довкола ув’язнених були завжди. «Просто чомусь раніше СБУ не афішувала це і не відкривала по цих випадках кримінальні справи. Про це стало вигідно говорити лише зараз», – сказала депутат.

Радник голови СБУ, представник спеціального центру звільнення заручників СБУ Юрій Тандіт заявив раніше, що українські закони обмежують оприлюднення інформації з персональними даними громадян, що вчинила Савченко. Він наголосив, що така публікація списків не допоможе прискорити звільнення заручників.

10 січня Надія Савченко оприлюднила, за її словами, списки полонених і зниклих безвісти на Донбасі з боку і української сторони, і підтримуваних Росією сепаратистів – всього 524 людини.

XS
SM
MD
LG