Доступність посилання

ТОП новини

Зброя деокупації Криму: «Нептун», Storm Shadow/SCALP, AMRAAM. Розповідаємо деталі


(колаж) Ракети Storm Shadow, Taurus і Р-360 над палаючим Керченським мостом
(колаж) Ракети Storm Shadow, Taurus і Р-360 над палаючим Керченським мостом

Для ударів по військових об'єтках у Криму ЗСУ використовують ракети Storm Shadow/SCALP, передані союзниками. Новітні російські системи ППО С-400 «Тріумф» на півострові нищить український протикорабельний комплекс «Нептун». Повідомляємо деталі про це ракетне озброєння для деокупації Криму.

Графіка. Український протикорабельний комплекс «Нептун» модернізований
Графіка. Український протикорабельний комплекс «Нептун» модернізований

23 серпня ЗСУ знищили новітню російську систему ППО С-400 «Тріумф» у Криму, на мисі Тарханкут, біля села Оленівка.

За версією ресурсу The War Zone, удару було завдано українським комплексом «Нептун», точніше, його модернізованою версією, здатною прицільно бити по наземним цілями.

Окупований Крим. Митрополит УПЦ (Московського патріархату) Платон благословляє російську зенітну ракетну систему великої і середньої дальності С-400 «Тріумф», розгорнуту в Феодосії, 14 січня 2017 року
Окупований Крим. Митрополит УПЦ (Московського патріархату) Платон благословляє російську зенітну ракетну систему великої і середньої дальності С-400 «Тріумф», розгорнуту в Феодосії, 14 січня 2017 року

Раніше вважалося, що протикорабельний «Нептун» більш ефективний для знищення надводних об'єктів. Особливістю ракети Р-360 комплексу «Нептун», пояснює військовий експерт Олександр Коваленко, є політ на низькій висоті, до трьох метрів від поверхні, у заключній стадії.

це вже можна ламати Кримський (Керченський) міст
Валерій Романенко

«З одного боку, коли це три метри над поверхнею води. Це вода, вона пласка. Коли ми кажемо про суходіл, то це рельєф, він змінюється. Отже, треба мати можливість оминати цей рельєф. Але ми бачимо, що мис Тарханкут він має зміну рельєфу від 6 до 60 метрів над поверхнею моря, але це не завадило якійсь ракеті, яку, говорять, що це може бути модифікований саме «Нептун» Р-360 знищити С-400 комплекс.

Це все говорить про те, що, якщо це дійсно був модернізований «Нептун», тобто Р-360, то ця ракета вона мала можливість оминати рельєф і непомітно долетіти до С-400 та знищити його», – каже Олександр Коваленко.

Крим. Район Євпаторії. Український комплекс «Нептун» знищив новітній російський комплекс ПП С-400 «Тріумф», 14 вересня 2023
Крим. Район Євпаторії. Український комплекс «Нептун» знищив новітній російський комплекс ПП С-400 «Тріумф», 14 вересня 2023

Інший приклад успішної атаки С-400 «Тріумф» у Криму, в районі Євпаторії, 14-го вересня. Джерела Радіо Свобода у СБУ підтвердили, що засіб ППО було знищено двома ракетами «Нептун».

як ми отримали доступ до західних технологій, ми змогли значно покращити і характеристики нашої ракети Р-360
Олександр Коваленко

«Ракета була значною мірою модернізована. По-перше, підвищена дальність. Це саме джерело з Міноборони сказало, що дальність підвищена до 400-т кілометрів, у «Нептуна» вона 300. І значно збільшена бойова частина. Тобто вона не 150, як у «Нептуна», а 350 кілограмів.

Це значна дальність. Ураження такої ракети, якщо ще додати сотню, півтори сотні кілометрів, то це вже можна ламати Кримський (Керченський) міст. А загалом ракета така сама крилата, дозвукова, крейсерська швидкість маршрутна 900 кілометрів на годину», – пояснює авіаексперт, провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко.

Одеська обл. Випробовування ракетного комплексу «Нептун». 5 квітня 2019
Одеська обл. Випробовування ракетного комплексу «Нептун». 5 квітня 2019

Великий плюс, пояснює експерт, оновленому «Нептуну» класу «земля-земля» не потрібна нова пускова установка. На шасі Tatra цілком підходить.

«Якщо це ракета поверхня-поверхня, їй вже мабуть, це вже мої припущення, не потрібен радіолокатор, який би керував би її польотом. Вона б на першому етапі користувалась наведенням по GPS, а далі б включалась пасивна система наведення.

Тобто запускати її доведеться не над морем, а над суходолом. Так щоб, як ракети Storm Shadow, SCALP і Taurus орієнтувалась по зображенню місцевості під собою», – припускає Валерій Романенко.

«Я не виключаю, що після того, як ми отримали доступ до західних технологій, ми змогли значно покращити і характеристики нашої ракети Р-360», – вважає Олександр Коваленко.

Графіка. Ракети Storm Shadow/ІSCALP, передані Україні.
Графіка. Ракети Storm Shadow/ІSCALP, передані Україні.

13-го вересня Storm Shadow та SCALP пошкодили десантний корабель «Мінськ» та дизель-електричний підводний човен «Ростов-на-Дону» ЧФ РФ, які в момент удару перебували в ремонтних доках Севморзаводу. Британська розвідка назвала руйнування плавзасобів «катастрофічними».

Перша частина, прекурсор так званий, пробиває дірку, в яку влітає в середину бункера вже головний снаряд
Валерій Романенко

«Storm Shadow і SCALP дуже ефективна зброя, яка дозволяє Україні точно вражати цілі на великій відстані. Обидві вони є дуже ефективною далекобійною та високоточною ударною зброєю з радіусом дії щонайменше 200 миль (320 км), тому вони можуть досягати Криму та інших окупованих територій України», – розповідає директор Центру оборонних концепцій та технологій Гудзонівського інституту Браян Кларк.

Ракети Storm Shadow та SCALP майже ідентичні, – кажуть експерти. Відрізняються лише боєголовками, – пояснює Валерій Романенко.

У французького SCALP вона касетна з об'єднаним кумулятивно-уламковим зарядом. Британський Storm Shadow розрахований на дещо інші цілі.

Ракета Storm Shadow/SCALP
Ракета Storm Shadow/SCALP

«Британія вважала, що цими ракетами потрібно вражати сильно захищені підземні об’єкти і вони мають пробиватися. Вони мають тандемну боєголовку. Перша частина, прекурсор так званий, пробиває дірку, в яку влітає в середину бункера вже головний снаряд», – пояснює авіаексперт, провідний науковий співробітник НАУ Валерій Романенко.

«Обидва види зброї мають досить потужні боєголовки, тому вони можуть знищувати відносно важкі цілі. Приміром, добре укріплені системи оборони, склади боєприпасів, центри управління. Таким чином, вони важливі, тому що можуть знизити здатність росіян підтримувати та командувати своїми операціями», – каже Браян Кларк.

Те, що був збитий Су-35 з  Міг-29, то я думаю, що він був збитий саме ракетою AMRAAM, випущеною з Міг-29
Костянтин Криволап

Головний недолік модифікацій Storm Shadow та SCALP, переданих України, вважають авіаексперти, їхня дальність.

До головної мішені у Криму це озброєння поки що не дотягується.

«Вони надали нам ракети з дальністю до 300 кілометрів. Там десь 260 в залежності від того наскільки їм доведеться виконувати маневри по маршруту. Загалом до 300 кілометрів. І навіть якщо ми почнемо стріляти з найближчої точки мало не біля лінії фронту, там Оріхів (Запорізька обл.), здається це така точка, щоб дістати Кримський міст, то ми до нього не дістанемо цими ракетами», – розповідає Валерій Романенко.

Графіка. Ракети AIM-120 AMRAAM
Графіка. Ракети AIM-120 AMRAAM

ЗСУ вже ефективно використовують американські ракети AMRAAM, – розповідають експерти.

AMRAAM – ракети середньої дальності. Їх запускають з літаків, зокрема й Міг-29, та норвезьких ЗРК NASAMS.

Це б фактично дозволило б знищувати російську авіацію на підльоті до локації з яких вони скидають, наприклад, свої бомби, які керовані
Олександр Коваленко

«Те, що був збитий Су-35 з Міг-29, то я думаю, що він був збитий саме ракетою AMRAAM, випущеною з Міг-29. Інші радянські ракети, які в нас є, вони б не добили би. А Су-35 має досить сучасний радар і має ракету, яка дозволяє йому, там ж зараз система така, хто перший побачив того й тапки.

Хто перший вистрілив, той і отримав перемогу. Це ж не повітряний бій часів Другої світової війни, коли вони там фігури вищого пілотажу крутили. Такого ж немає. Там за 100 кілометрів зміг засікти противника, натиснув кнопочку: «До побачення», – каже авіаексперт, колишній інженер з випробувань «Конструкторське бюро Антонов» Костянтин Криволап.

Зі слів Браяна Кларка, максимальна оперативна дальність AMRAAM 180 кілометрів. Під час просування до Криму ракети AMRAAM потрібні, щоб придушити російські бомбардувальники та прикрити літаки ЗСУ.

CША. Аляска. Інженер армії США завантажує ракету AMRAAM на транспортний візок, 5 квітня 2005
CША. Аляска. Інженер армії США завантажує ракету AMRAAM на транспортний візок, 5 квітня 2005

«Ми використовуємо радар NASAMS, щоб знайти ціль, що перебуває на великій відстані, а потім використовуємо AIM-120 AMRAAM з літака, щоб вразити цю ціль. Таким чином, ви можете влучити з більшої відстані, ніж під час запусків з NASAMS. Краще використовувати F-16, які Україна зрештою отримає, і МіГ- 29. Це дасть можливість стріляти по російських бомбардувальниках, поки вони перебувають в окупованому повітряному просторі», – пояснює Браян Кларк.

А ще AMRAAM це порятунок від КАБів, якими російські війська б’ють по ЗСУ та цивільним на півдні України.

«Вони б змогли б значно відігнати російську авіацію від лінії боєзіткнення. В їхніх характеристиках дальність залежить від модифікації, більш ніж 100 кілометрів знищення об’єктів. Це б фактично дозволило б знищувати російську авіацію на підльоті до локації з яких вони скидають, наприклад, свої бомби, які керовані, які мають можливість польоту до 30 кілометрів», – вважає військовий експерт Олександр Коваленко.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Форум

XS
SM
MD
LG