Доступність посилання

ТОП новини

Політична ситуація і в Україні, і в Росії сприяє тому, щоб президенти шукали спільну мову – вважає російський експерт


Кирило Булкін Київ, 12 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Нинішня політична ситуація і в Україні, і в Росії сприяє пошуку компромісу, так вважає експерт російського Центру імені Карнегі Микола Петров. В інтерв’ю Радіо Свобода він поділився своїм баченням обставин, що супроводжують нинішній візит Президента Ющенка до Москви.


На думку Миколи Петрова, нинішнє загострення у газовій сфері не було спеціально «прив’язане» до візиту українського Президента. Воно, радше, пов’язане з приходом нового уряду України та діями Тимошенко стосовно посередників, – зокрема, з анулюванням урядом України рішення стосовно створення «Укргазенерго» й таке інше, вважає експерт.

Водночас він зазначає, що поїздку Віктора Ющенка до Москви можна розглядати не лише як певну стадію розвитку російсько-українських відносин, але і як своєрідні «оглядини» майбутнього російського президента, адже Віктор Ющенко в перебігу візиту зустрічається також і з Дмитром Медведєвим.

«Зараз і російська, і українська сторона не провинні тиснути одна на одну»

Стосовно можливості використання Росією економічних важелів для тиску на Україну в гуманітарній сфері, наприклад, у таких питаннях, як використання російської мови та трактування історії, Микола Петров вважає, що зараз і російська, і українська сторона не провинні тиснути одна на одну.

«Мені здається, що політична ситуація і в Україні, і в Росії сприяє тому, щоб президенти шукали спільну мову й знаходили компроміси, а не йшли на конфронтацію», – зазначив фахівець.

Сильною стороною України в нинішніх переговорах Микола Петров вважає чинник вступу до СОТ. А от необхідність для Віктора Ющенка маневрувати між східним та західним векторами своєї політики з огляду на майбутні президентські вибори в Україні роблять його певною мірою вразливим у перемовах із нинішнім і майбутнім російським керівниками, вважає представник Центру Карнегі.

Матеріали до теми:

•&nbsp Україна і Росія домовились врегулювати питання газової заборгованості •&nbsp Путін: Росія не чинитиме опір наміру України вступити до НАТО, але буде змушена націлити на неї свої ракети, якщо Україна вступить до Альянсу і погодиться розмістити у себе американські елементи ПРО
XS
SM
MD
LG