Доступність посилання

ТОП новини

Чи може вплинути Президент на ситуацію в парламенті?


Тетяна Ярмощук Запланована на четвер зустріч лідерів парламентських фракцій із Президентом не відбулася. А Верховна Рада тим часом не працює. Що може зробити Президент, і чи може він щось зробити взагалі для розмороження парламенту?


Київ, 14 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Запланована на четвер зустріч лідерів парламентських фракцій із Президентом не відбулася. А Верховна Рада тим часом не працює. Що може зробити Президент, і чи може він щось зробити взагалі для розмороження парламенту?

Президент обіцяє: робитиме все, щоби Верховна Рада запрацювала. Що ж насправді задля цього може зробити Президент? Принаймні зустрітися з парламентарями, каже бютівець Володимир Яворівський.

«Певні, нехай там не максимальні і не дуже великі, важелі впливу на ситуацію в парламенті у Президента все-таки є. Тільки потрібна його політична воля. Зустріч потрібна, особливо після поїздки Президента до Москви, коли він ще раз підтвердив своє реноме і свій вплив – і це, до речі, на „регіони“ мусить вплинути дуже і дуже сильно – що ця зустріч (Ющенка з Президентом Росії) відбулася і що вона була конструктивно. Це теж буде важливим чинником для того, щоб розблокувати роботу Верховної Ради», – вважає бютівець.

Регіонали, яких уже цілий місяць – а саме стільки вони блокують трибуну Верховної Ради – хвилює питання НАТО, вважають, що Президент у парламентській кризі – ключовий гравець. І вимагають від нього таку собі дрібничку: погодитися на ухвалення постанови щодо євроатлантичної інтеграції України у редакції Партії регіонів.

Однак опозиціонери припускають, що Президент зацікавлений у нинішньому парламентському конфлікті. Так вважає, наприклад, Нестор Шуфрич.

«Треба зрозуміти, чи це (голова Секретаріату Віктор) Балога виставив перед собою Президента і таким чином підставляє його, чи просто Президентові варто цю брудну справу робити руками Балоги. Президент у цій ситуації може зробити тільки одне: погодитися на ухвалення постанови, яку запропонувала Партія регіонів, тому що пізніше йому буде ще складніше залагодити цей конфлікт. Але у мене складається враження, що він зацікавлений у цьому конфлікті. Найближчим часом ми зможемо зрозуміти це остаточно», – каже регіонал.

А в пропрезидентському НУНСі позицію Президента розуміють не всі. Насамперед Президент повинен чітко визначитися, чи зацікавлений він у тому, щоб парламент працював, каже представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній.

«Виправлення помилок із боку президентського оточення сприяло б залагодженню конфліктної ситуації, а не, навпаки, провокування чергових конфліктів. Очевидно, що Президент має чітко визначитися, що він зацікавлений у працездатності парламенту. Якщо він буде зацікавлений у цьому, по-іншому поведеться і решта політичних гравців, і навіть Партія регіонів, на значну частину керівництва якої в той чи інший спосіб Президент має вплив», – вважає нунсівець.

Усі насправді задоволені?

Втім, не виключено, що нинішній, сказати б, «напівпарламент» влаштовує весь політикум.

На тлі «замороженого» парламенту інституція Президента працює. Кабінет Міністрів теж. Опозиція в такий спосіб приховує відсутність ідей і стратегій, а коаліція – нестачу 226 голосів.

Якщо ж потрібно буде ухвалювати якісь нагальні документи, Верховна Рада може бути розблокована. На пару годин, як це було у вівторок.

І бажаний законопроект чи постанова будуть проголосовані. Якщо не коаліцією, то ситуативною більшістю.

Матеріали до теми:

• Латентна коаліція, латентна опозиція, латентний парламент увійшли у латентну кризу • Тарас Березовець: «Причиною того, що зараз відбувається у Верховній Раді є бажання певних політичних сил переформатувати нинішню коаліцію»
XS
SM
MD
LG