Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну


Речник російської компанії-монополіста заявив, що Україна досі не підписала документи про врегулювання боргу, як то домовилися Президенти двох країн іще 12 лютого, і продовжує споживати російський газ без оформлення і таким чином витратила за цей час іще майже 2 мільярди кубометрів. Про такі наміри Росії йшлося і в телефонній розмові Віктора Ющенка і Володимира Путіна у вівторок, про що повідомив керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога. Після розмови з Путіним Ющенко розкритикував уряд за невиконання домовленостей щодо погашення газового боргу і надіслав Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко телеграму, в якій зобов’язує її вжити негайних і вичерпних заходів для повного погашення заборгованості української сторони за спожитий газ і виконання всіх домовленостей двох Президентів.


Речник російської компанії-монополіста Сергій Купріянов заявив у вівторок, що поставки можуть скоротити на 25 відсотків, починаючи від 3 березня о 9 годині ранку за київським часом, якщо Україна не підпише угоди щодо поставок газу.

За його словами, Україна досі не підписала документи про врегулювання боргу, як то домовилися Президенти двох країн іще 12 лютого.

А тим часом, стверджує речник «Газпрому», Україна продовжує споживати російський газ без оформлення і таким чином витратила за цей час іще майже 2 мільярди кубометрів.

Про такі наміри Росії йшлося і в телефонній розмові Віктора Ющенка і Володимира Путіна, про що повідомив керівник Секретаріату Президента України Віктор Балога.

За словами Путіна, проведена на цей час оплата за використаний газ неадекватна заборгованості України і не може бути достатньою для подальшого безперебійного надходження газу.

Російський лідер теж зауважив, що Україна продовжує безоплатно споживати паливо, отже, збільшується і величина боргу.

Зі слів Балоги, Путін повідомив Ющенка, що «Газпром» може вже від середи (27 лютого) припинити постачання газу.

Після розмови з Путіним Ющенко розкритикував уряд за невиконання домовленостей щодо погашення газового боргу.

Віктор Ющенко надіслав Прем’єр-міністрові Юлії Тимошенко телеграму, в якій зобов’язує її вжити негайних і вичерпних заходів для повного погашення заборгованості української сторони за спожитий газ і виконання всіх домовленостей двох Президентів.

Про виконання цих вимог Прем’єр-міністр має доповісти Президентові в середу вранці.

Ющенко і Путін домовилися про погашення газового боргу України під час візиту українського Президента до Москви цього місяця. Згодом «Нафтогаз України» перерахував близько півтора мільярда гривень у рахунок погашення заборгованості, яка складає майже 7,5 мільярдів гривень.

Напередодні цього візиту «Газпром» уже погрожував скоротити газопостачання в Україну, якщо вона не сплатить борг за паливо у розмірі майже півтора мільярда американських доларів.
XS
SM
MD
LG